Continut Sponsorizat

[P] Vesmintele bisericesti si semnificatia culorilor acestora

In fiecare cult religios exista o serie de elemente specifice, care il definesc si fara de care parca nu ar fi complet. Pentru Biserica Ortodoxa se fac astfel remarcate vesmintele bisericesti specifice, fara de care nu pot fi savarsite slujbele. Aceste straie vin insa in culori diverse si nu multi sunt cei care cunosc semnificatiile de care acestea sunt insotite.

Pentru lamuriri in acest sens, reprezentantii Crilovic – producator de vesminte bisericesti recunoscut pe piata romaneasca – ofera cateva repere. Cei interesati de gama de produse pot consulta ofertele disponibile pe site-ul oficial vesmintebisericesti.ro.

Ce semnificatii au culorile vesmintelor liturgice?

Culorile vesmintelor bisericesti nu sunt nicidecum alese la intamplare. Se tine astfel cont de tipul de slujba oficiat, de sarbatoarea sau postul in care aceasta se realizeaza, fiecare dintre culori avand o semnificatie aparte. Iata si cateva explicatii.

Albul, in cazul vesmintelor bisericesti, reprezinta puritatea, lumina si harul lui Dumnezeu. Vesmintele bisericesti pot fi de asemenea de culoare verde, in acest caz fiind vorba despre o semnificatie aparte: verdele este considerat culoarea vietii.

Uneori, in cadrul slujbelor liturgice, slujitorii bisericii imbraca si vesminte de culoare purpurie. Aceasta culoare aminteste de patimile traite de Mantuitor, in timp ce o nuanta mai inchisa de rosu este simbolul sangelui lui Hristos si al martirilor care s-au sacrificat pentru credinta. Culoarea albastra este asociata de obicei sarbatorilor Maicii Domnului, iar negrul in straiele si vesmintele bisericesti semnifica smerenie, moarte si doliu.

Vesmintele bisericesti, indiferent de culoarea lor predominanta, mai includ si broderii sau cusaturi aurii. Auriul simbolizeaza in acest caz bogatia darurilor Sfantului Duh.

Sarbatorile religioase determina si alegerea culorilor vesmintelor bisericesti purtate de preoti

Conform cu simbolistica mentionata anterior, dar tinand cont si de traditia crestin-ortodoxa, in cadrul anumitor sarbatori slujitorii bisericii poarta vesminte in culori specifice. Spre exemplu, auriul, galbenul si alte variatii de nuante ale acestor culori se poarta de regula la slujbele dedicate Praznicelor Mantuitorului, la Sfintii Apostoli, dar si la Sfintii Ierarhi.

Sarbatorile Maicii Domnului impun de asemenea purtarea unei culori specifice atunci cand vine vorba de vesmintele bisericesti: albastru. Pentru sarbatori precum Praznicele Sfintei Cruci se utilizeaza vesminte bisericesti de culoare purpurie sau rosu inchis. Aceeasi culoare rosie a vesmintelor bisericesti este purtata de preoti la slujbele oficiate cu ocazia sarbatorii Sfintilor Mucenici.

Straiele bisericesti in nuante verzi sunt purtate de catre slujitorii bisericii la sarbatori precum Intrarea Domnului Iisus in Ierusalim sau Pogorarea Sfantului Duh.

Pentru perioadele posturilor preotii imbraca de regula vesminte bisericesti in nuante mai inchise, de la verde inchis, mov inchis, albastru inchis si pana la negru, toate cu elemente si broderii argintii si aurii. Vesmintele de culoare alba sunt utilizate de regula pentru oficierea slujbelor de inmormantare, aceeasi culoare fiind de asemenea purtata si la sarbatori precum Praznicele Botezului Domnului, Epifanie, Teofanie sau Aratarea lui Dumnezeu.

Semnificatia si rolul vesmintelor bisericesti

Fastul, stralucirea si frumusetea vesmintelor bisericesti purtate de preoti in timpul slujbelor religioase i-ar putea face pe unii sa le asocieze cu o manifestare a mandriei, a opulentei. O astfel de asociere este insa departe de adevar.

Vesmintele bisericesti constituie dovada ca respectul fata de divinitate nu s-a pierdut, diferentiind slujitorii altarelor de enoriasi, in asa fel incat sa se poata infatisa corespunzator atunci cand au de savarsit slujbe religioase.

Daca hainele neliturgice, purtate de slujitorii altarelor in afara slujbelor religioase, sunt smerite si austere, atunci cand vine vorba despre vesminte liturgice, acestea se incarca de semnificatii diverse.

Stiharul, spre exemplu, este de regula o tunica de culoare alba, lunga pana la pamant, imbracata atat de catre diaconi, cat si de preoti. Acest vesmant aminteste de Sfanta Taina a Botezului. Printre alte vesminte incarcate de sens si care sunt purtate de catre preoti si diaconi in cadrul slujbelor religioase se mai numara de asemenea si manecutele, epitrahilul, braul si felonul.

Cu semnificatii deosebite, vesmintele bisericesti reprezinta acele elemente care nu pot sa lipseasca din cadrul savarsirii unei slujbe liturgice. Realizate cu atentie deosebita, lucrate atent de maini pricepute, aceste vesminte trebuie sa prezinte de asemenea calitate si rezistenta in timp. Aceste caracteristici sunt bifate de producatorul de vesminte bisericesti mentionat anterior. Cei interesati de achizitia vesmintelor realizate de reprezentantii Crilovic pot sa verifice intreaga gama de produse prezentate in cadrul site-ului oficial vesmintebisericesti.ro.

 

blank