Vera Jourova
Featured, International

Vera Jourova trage un semnal de alarmă în privința libertății presei din Ungaria Polonia și Slovenia

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă a Comisiei Europene, Vera Jourova, a atenţionat miercuri în legătură cu „evoluţiile îngrijorătoare” pentru libertatea şi independenţa presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia, într-o dezbatere în Parlamentul European, transmite AFP, citată de Agerpres.

Vera Jourova a dat asigurări că executivul comunitar „supraveghează situaţia” şi că „nu va ezita să acţioneze în cazul nerespectării regulilor Uniunii Europene de către legislaţii sau decizii naţionale”.

Reprezentanta CE a reamintit importanţa presei independente pentru democraţie.

„Din nefericire aceste ultime luni au fost marcate de noi evoluţii îngrijorătoare”, a spus comisarul european, amintind despre retragerea licenţei de emisie a postului de radio independent ungar Klubradio „pentru motive care suscită îngrijorări”.

De asemenea, ea a menţionat un proiect din Polonia privind impozitul pe publicitate, proiect denunţat de media independente drept o ameninţare pentru însăşi existenţa lor.

Jourova a reamintit că raportul Comisiei Europene privind statul de drept în cele 27 de state membre ale UE, care conţine un capitol privind pluralismul media, a evidenţiat deja „probleme”. Următorul astfel de raport va fi prezentat în luna iulie.


blank