Actualitate, Featured

Vera Jourova susține că fondurile pentru coronavirus ar terbui conditionate de lupta anticorupție

Uniunea Europeană ar trebui să condiţioneze alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor alocate pentru lupta împotriva COVID-19, de situaţia statului de drept şi de combaterea corupţiei din statele membre. Avertismentul vine de la Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene și a fost formulat într-o discuție cu miniștrii de justiție din UE.

Vera Jourova a menționat un „sistem judiciar funcțional” și mecanisme puternice de luptă anticorupție printre aceste condiții care ar putea fi puse pentru accesul la banii europeni. Vizate sunt în special Ungaria și Polonia, dar și România și Bulgaria, susțin jurnaliștii de la Reuters. Vicepreședinta Comisiei Europene crede că statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor și susține că Bruxelles-ul are nevoie de garanții pentru a se asigura că banii ajung unde trebuie.

Recent, o legătură între folosirea fondurilor comunitare și respectarea statului de drept a fost făcută și de Germania, țară care a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Cei 27 de lideri din Uniunea Europeană se vor întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a decide în privința bugetului de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și asupra fondului special care să ajute repornirea economiilor europene după pandemia de COVID-19. Condiționarea acestor fonduri de standardele democratice sau de reformelor economice se numără printre principalele puncte de divergență care au împiedicat până acum obținerea unui consens.