Venezuela
International

Venezuela amenință Guyana cu războiul, America intervine cu avioane

SUA au anunțat că vor efectua exerciții militare aeriene comune cu Guyana, pe măsură ce tensiunile cresc din cauza Venezuelei. Venezuela și Guyana au o dispută de frontieră privind regiunea Essequibo.

Venezuela revendică regiunea Essequibo de la Guyana, administrată de cea din urmă de peste un secol. Regiunea este bogată în petrol.

Statele Unite au anunțat că vor efectua exerciții militare comune cu Guyana.

Consiliul de Securitate al ONU a convocat o întâlnire de urgență.

Un nou teatru de conflict, în America de Sud?

Conflictul implică rapid comunitatea internațională, iar Washingtonul este alarmat de amenințarea unui război în apropierea SUA.

„În colaborare cu Forțele de Apărare din Guyana, Comandamentul SUA pentru Sud va efectua operațiuni de zbor în Guyana pe 7 decembrie”, a declarat ambasada americană din Georgetown într-un comunicat. Acesta a spus că zborurile fac parte din „angajamentul și operațiunile de rutină pentru a consolida parteneriatul de securitate” cu Guyana.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni vineri în spatele ușilor închise pentru a discuta despre tensiuni, potrivit France24.

Venezuela

Tancuri T-72 de fabricație sovietică din Venezuela. Sursa Foto: Cancillería del Ecuador. Wikipedia Commons/Flickr

Brazilia este îngrijorată de conflictul dintre Venezuela și Guyana

În Brazilia, președintele Luiz Inacio Lula da Silva a exprimat, de asemenea, o „îngrijorare crescândă” cu privire la tensiunea de la granița sa de nord.

El mai spune la un summit al blocului regional Mercosur: „Dacă există un lucru pe care nu-l dorim aici în America de Sud, acesta este războiul”.

Armata braziliană a declarat miercuri că își întărește prezența în orașele nordice Pacaraima și Boa Vista, ca parte a eforturilor „de a garanta inviolabilitatea teritoriului”.

Venezuela

Avion Su-30 de fabricație rusească din forțele aeriene din Venezuela. Sursa Foto: Airliners, Wikipedia Commons

Venezuela revendică regiunea

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a crescut miza în ultimele zile, după ce a susținut că a primit un sprijin copleșitor într-un referendum organizat duminică privind revendicarea regiunii Essequibo.Essequibo este locuit de 125.000 dintre cei 800.000 de cetățeni ai Guyanei. Un litigiu este în curs de desfășurare în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga cu privire la locul unde ar trebui să se afle frontierele regiunii, dar Venezuela nu recunoaște jurisdicția instanței în această chestiune.

Secretarul de stat american Antony Blinken, într-un apel telefonic miercuri cu președintele guyanez Irfaan Ali, a reafirmat „sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea Guyanei” și a cerut o rezolvare pașnică a problemei. Guyana, o fostă colonie britanică și olandeză, insistă că frontierele Essequibo au fost determinate în 1899.

Venezuela susține că râul Essequibo, la est de regiune, formează o frontieră naturală recunoscută încă din 1777.Oficialii din Caracas au spus că 95 la sută dintre alegători au susținut revendicarea regiunii. Forțele armate ale Guyanei sunt în alertă de săptămâna trecută.

blank