Actualitate, Stiri

Varujan Vosganian se milogeşte de colegii din Parlament!

Vosganian, în note depuse la Senat: „Rog colegii senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea”

vosganian2_Mayr005_1372950635514140

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice şi plenului Senatului, în care solicită parlamentarilor să nu voteze cererea de urmărire penală a sa.

„Având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adresată Senatului României, de a cere urmărirea mea penală pentru infracţiunile de complot şi subminare a economiei naţionale, depun următoarele note scrise, în atenţia Comisiei juridice şi a Plenului Senatului României, cu următoarea structură: 1. Puterea exclusivă de apreciere a Senatului de a cere urmărirea mea penală pentru fapte săvârşite în calitate de membru al Guvernului. 2. Natura exclusiv politică, iar nu penală, a faptelor reţinute de parchet. 3. Caracterul corect al deciziilor politice luate. 4. Reaua-credinţă manifestă a procurorului de caz. 5. Concluzii”, se arată în materialul datat 23.09.2013, postat joi pe blogul senatorului PNL.

Vosganian menţionează că, în ceea ce îl priveşte, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia naţională, propuse şi/sau adoptate conform atribuţiilor de ministru de resort. „Sunt decizii pur politice, fără nicio conotaţie penală. Mai mult – deşi fără relevanţă în plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit şi benefice din punct de vedere economic”, adaugă el.

Acesta mai susţine că la dosar „nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declaraţii de martori, alte probe) privind vreo implicare” a sa în vreun complot sau în subminarea economiei naţionale.

„În realitate, în niciunul din documentele semnate de mine nu se face în vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producătorii de îngrăşăminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori întreruptibili. Mai mult, în toate ordinele ministeriale, acordarea facilităţilor economice (care nu au depăşit niciodată plafonul aprobat de Guvern şi care au fost strict limitate în timp, fiind determinante de situaţia economică şi de preţul gazelor pe piaţa internaţională) a fost întotdeauna condiţionată de respectarea termenelor de plată şi de rezolvarea problemei datoriilor anterioare”, spune el.

Vosganian acuză totodată „rea-credinţă” din partea procurorului de caz. „În referatul întocmit, cu vădită rea-credinţă, procurorul de caz deformează grav sensul actelor semnate de mine, în ciuda evidenţei şi a conţinutului lor expres, inventând scopuri ascunse, neprobate prin nimic şi oricum inexistente”, susţine el.

„Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenţa oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracţională a mea de complot şi de subminare a economiei naţionale, reaua-credinţă manifestă a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, Am onoarea să îi rog pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot şi pentru presupusa subminarea economiei naţionale”, spune Vosganian, în concluziile acestor note.

Senatorii din Comisia juridică au început, în 18 septembrie, studierea, într-o primă şedinţă secretă, a materialului probatoriu trimis de Parchet în cazul lui Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei, Tudor Chiuariu, afirmând, la finalul întrunirii, că liberalul a trimis deja un punct de vedere.

„De luni au venit dosarele de la Parchet şi astăzi Comisia întrunită în plenul ei, toţi membrii ei fiind prezenţi, am început să studiem dosarul şi toate materialele probatorii care ne-au fost înaintate”, a declarat preşedintele acestei Comisii, Tudor Chiuariu (PNL). la finalul şedinţei.

Acesta a precizat că, în acelaşi timp, senatorul Varujan Vosganian a înaintat Comisiei o adresă prin care anunţă că va fi prezent la şedinţa din 1 octombrie, aşa cum s-a stabilit anterior, ca să îşi exercite dreptul la apărare.

„De asemenea, ne-a înaintat deja un prim punct de vedere asupra referatului pe care l-am primit şi pe care i l-am comunicat încă de săptămâna trecută. (…) Punctul de vedere a fost transmis astăzi şi, în consecinţă, nici nu l-am studiat, dar a fost înaintat tuturor membrilor Comisiei”, a mai spus Tudor Chiuariu.

Întrebat care va timpul necesar pentru ca senatorii jurişti să studieze întreg materialul probatoriu, preşedintele Comisiei juridice a răspuns că documentele vor fi parcurse până la momentul audierii, ca „după acest punct”, Comisia să poată lua o decizie.

Parchetul de pe lângă ICCJ a cerut începerea urmăririi penale în cazul lui Vosganian, iar ministrul a fost invitat la Comisie în 1 octombrie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că, din ce a putut să vadă în documentele transmise Senatului de DIICOT, nu se pune problema, deocamdată, a unui vot favorabil solicitării de începere a urmăririi penale în cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

blank