Actualitate, Featured

Valeriu Şuhan fost poliţist judiciar face recomandari autoritatilor, pe tema decesului lui Răzvan Ciobanu

Valeriu Şuhan, consultant în domeniul poliţist judiciar crede că autoritățile statului ar trebui să fie mult mai prezente în cluburi, în lupta cu drogurile, în contextul în care creatorul de modă Răzvan Ciobanu ar fi consumat substanțe interzise înainte de accidentul rutier care i-a fost fatal.

Valeriu Şuhan fost poliţist judiciar face recomandari autoritatilor, pe tema decesului lui Răzvan Ciobanu

„În astfel de situații, conștiința individuală este cea care contează cel mai mult și cea care dictează cel mai mult. Să te urci la volan într-o stare, cum, se pare, o avea Răzvan Ciobanu, mi se pare o atitudine inconștientă, la fel cum este să te urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice. În ceea ce privește cluburile de pe litoral, evident că organele de poliție și organele statului, nu doar poliția și procuratura, ar trebui să-și intensifice prezența operativă în zonă, astfel încât să lupte mai bine și mai eficient împotriva traficului de substanțe interzise”, a declarat pentru MEDIAFAX Valeriu Șuhan, fost polițist judiciar.

Potrivit sursei citate, educația în școli, în ceea ce privește consumul de droguri și, implicit, conducerea autovehiculelor sub influența drogurilor, este extrem de importantă.

Valeriu Şuhan fost poliţist judiciar face recomandari autoritatilor, pe tema decesului lui Răzvan Ciobanu

„Să presupunem că pui o patrulă la fiecare club, care să-i controleze pe cei ce ies din local. Patrula controlează o persoană, dar pe lângă aceasta ies alte zece persoane din club. Nu aceasta este măsura cea mai eficientă, poata descuraja puțin, dar nu are efecte spectaculoase. Pe termen lung, mult mai eficientă este educația. Cu siguranță, poliția cu ministerul Educației ar trebuie să pună în aplicare mai multe proiecte în școli și licee, împreună cu alte organisme antidrog, poate chiar și o materie de educație civică, pentru că șansele de reușită prin conștientizarea copiilor în legătură cu ceea ce înseamnă pericolul consumului de droguri este cu mult mai mare decât alte acțiuni. Principala misiune a organelor represive într-o țară civilizată nu este represiunea însăși, ci prevenirea”, susține Valeriu Șuhan.

Fostul polițist mai spune că foarte multe persoane au comentat cazul lui Răzvan Ciobanu, fără să fie informate corect și, astfel , în spațiul public s-au rostogolit informații false, dând exemplul fotografiei cu cadavrul lui Ciobanu.

„Experințea mea de ani de zile m-a învățat că nu trebuie să-mi expun o părere dacă nu am participat la cercetarea de la fața locului. Să comentezi informații apărute în media, poate fi derizoriu. Și vă pot da un exemplu cu fotografia cadavrului lui Răzvan Ciobanu, care era întins pe spate, și sigur că poziția nu era firească. După două zile s-a confirmat că el a fost așezat acolo de către autoritățile venite la fața locului. Dar în aceste două zile, au fost tot felul de comentarii ridicole și penibile, cum că a fost scos din mașină, că a mai fost cineva în mașină. Din păcate, cedăm foarte ușor în fața manipulării. Este problema aceasta a „Ambulanței negre”, care este foarte gravă”, mai susține Valeriu Șuhan.

Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit luni dimineaţa, într-un accident rutier produs la intrarea în localitatea Săcele dinspre Năvodari, în judeţul Constanţa. Testul rapid a indicat prezența de droguri în sângele lui Răzvan Ciobanu. Acesta ar fi suferit de depresie, potrivit apropiaților săi.

Expertiza preliminară a mașinii conduse de Răzvan Ciobanu a arătat că airbag-urile s-au deschis la 126 de kilometri pe oră, aceasta fiind viteza în momentul impactului. Istoricul înregistrat de computerul de bord a indicat, însă, că bolidul a circulat și cu 250 de kilometri pe oră.

Peste 100 de persoane, printre care și Iulia Albu, Oana Roman, Cătălin Botezatu, avocatul Laura Vicol și Raluca Bădulescu au fost, joi, la Cimitirul Progresul din Capitală, unde a fost înmormântat Răzvan Ciobanu.

blank