Un val de ger, cu temperaturi de până la -20 de grade în unele regiuni, ajunge în România în următoarele ore, potrivit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Temperaturile vor fi în scădere abruptă în următoarele zile.
Unde va fi cel mai ger
Cel mai mare ger va fi, ca de obicei, în estul Transilvaniei, unde mercurul din termometre va coborî până la -20 de grade Celsius pe timp de noapte. Ceea ce este însă mai puțin obișnuit e faptul că și Capitala va fi lovită în plin de acest val de ger, iar minimele prognozate pentru perioada imediat următoare vor scădea până la -8 grade Celsius.
„Vorbim de ger local în Transilvania, în Moldova, adică temperaturi sub -10 grade Celsius. De asemenea, prin dealurile din sud și din sud-vest vor fi temperaturi ușor sub -10 grade și într-adevăr, în următoarele două nopți, în estul Transilvaniei, la polul frigului, așa cum știm, vom atinge temperaturi până spre -20… -18 grade Celsius”, a declarat Mihai Timu, meteorolog ANM, la Digi24.
Ger și în București
Vremea în Capitală va deveni tot mai dură de la începutul săptămânii. „A fost nebulozitate și temperatura nu a scăzut prea mult, au fost -3 grade Celsius, dar în nopțile următoare, în condițiile în care cerul va fi mai mult degajat de nori, o să înregistrăm și în București undeva pe la -5 grade Celsius în centrul orașului, -7, -8 grade Celsius în zona periferică a orașului”, a mai spus Mihai Timu.
Meteorologul de la Administrația Națională de Meteorologie ma spune că în București va fi foarte frig și în timpul zilei, mai ales în parte de est și sud-est a Capitalei, unde maximele vor urca până la cel mult 3 grade Celsius.
Ne confruntăm cu o săptămână de temperaturi foarte scăzute
Meteorologii ANM prognozează că gerul va persista în România până cel puțin la sfârșitul săptămânii viitoare. Mihai Timu a adăugat că, deși ar putea exista o scurtă perioadă cu mici creșteri de temperatură, după aceea va fi din nou ger, pe fondul pătrunderii în țara noastră a unui nou front atmosferic foarte rece
Din fericire, gerul nu va aduce și fenomene periculoase pentru trafic, pentru că nivelul precipitațiilor va fi redus, cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare. Vom vedea cel mult fulguieli în estul și sud-estul țării.
Dar, de la mijlocul săptămânii, în majoritatea zonelor din România, sunt așteptate precipitații abundente, sub formă de ninsoare.
În București încă așteptăm zăpadă care să se depună, chiar dacă a mai fulguit de câteva ori în această iarnă. Meteorologul ANM Mihai Timu spune că nu este încă târziu să apară ninsorile în cursul lunii februarie.
