Vadimir Putin
International

Vadimir Putin va fi asasinat? Henry Kissinger e sigur de asta

Figura lui Vadimir Putin este studiată cu fascinație și teamă de toate țările lumii. Henry Kissinger, un reputat diplomat american, care a fost secretar de stat în timpul mai multor administrații, consideră că liderul de la Kremlin este „o figură tip Dostoievski” și care riscă să fie eliminată în cazul retragerii trupelor rusești din Ucraina.

În analiza sa detaliată, Henry Kissinger îl prezintă pe președintele Vadimir Putin, ca privit deja de unii drept un fel de „țar”, drept un lider mândru, care nu va accepta umilința pierderii războiului și a puterii. Cel mai probabil, temutul președinte al Rusiei va încerca să recapete puterea, însă tensiunile rezultate vor duce, cel mai probabil, la pierderea violentă a vieții sale.

Rămâne Vladimir Putin la putere?

„Este improbabil”, e răspunsul adus de diplomatul american, în contextul în care conflictul ruso-ucrainean s-ar încheia cu un acord între Rusia și Europa. El consideră că acest deznodământ este unul dintre cele mai bune cu putință. Ucraina ar fi bine să iasă din război drept o democrație puternică, capabilă să intre cât mai repede în NATO și să meargă mai departe cu candidatura sa pentru Uniunea Europeană. La rândul său, Rusia e de preferat să rămână un stat unitar, întrucât „dizolvarea Rusiei sau reducerea Rusiei la o impotență plină de resentimente” ar isca noi tensiuni și ar face ca obiectivul păcii să devină unul și mai îndepărtat.

Conform lui Henry Kissinger, Vladimir Putin este o „figură de tip Dostoievski, asaltată de ambivalențe și aspirații neîmplinite”. Din acest motiv, argumentează diplomatul, a început agresiunea rusă asupra Ucrainei, care continuă de mai bine de un an și pare la fel de departe ca întotdeauna de tratativele de pace. Cu atât mai mult cu cât principalul aliat al lui Putin, Akesander Lukashenko, tocmai a primit cadou de la Moscova arme nucleare.

Care ar fi cel mai bun deznodmânt

Chiar dacă războiul dintre Rusia și Ucraina a destabilizat economiile celor două țări implicate, precum și economia globală, este posibil ca în urma unei încheieri a conflagrației pe cale diplomatică, relațiile dintre Europa și Federația Rusă să se întărească și să ajungă în sfârșit la un statut sănătos. „Mi-aș dori o Rusie care să recunoască faptul că relațiile sale cu Europa trebuie să se bazeze pe un acord și pe un fel de consens și cred că acest război, dacă se va încheia în mod corespunzător, ar putea face acest lucru realizabil”, a afirmat diplomatul american, conform publicației România TV.

blank