Actualitate, Stiri

Vacanţe la Monaco, bijuterii de lux, cumpărături de la Louis Vuitton şi Cartier au fost decontate de statul român

Cine a făcut asemenea cheltuieli?! Angajaţii companiilor de asigurări!

  vacante companii

Aproape un milion de euro din vistieria statului au fost cheltuiţi pe cadouri şi vacanţe de lux de fosta conducere a Companiei de Asigurări şi Reasigurări Exim, la care Ministerul de Finanţe este acţionar prin Eximbank. În tot acest timp, statul face eforturi să se împrumute de pe pieţele externe, pe spatele cetăţenilor. Desemnarea lui Radu Frîncu în fruntea companiei de asigurări, în 2010, a fost avizată de Bebe Ionescu, omul de bază din filiera Băsescu-Videanu. În perioada 2010-2013, societatea a fost condusă de Radu Frîncu, ajutat de membrii Directoratului Marius Constantin Banu şi Alexandru Neferoiu, care au dispus de banii companiei după bunul lor plac. Corpul de Control al premierului a prezentat un raport în care a fost prezentat dezmăţul celor trei pe banii publici. Între timp, Marius Constantin Banu a ajuns să conducă o altă companie de stat. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că a amendat compania de stat cu suma de 190.000 de lei pentru că a încălcat legislaţia din domeniul asigurărilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a declanşat un control inopinat la Compania de Asigurări şi Reasigurări Exim România (CARE), în octombrie 2013. Echipa de control a constatat încălcări semnificative ale legislaţiei asigurărilor: neînregistrarea în evidenţa tehnică şi contabilă a societăţii a unor poliţe emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societăţii la riscuri prin încheierea de poliţe în afara limitelor de competenţă. Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea de asigurare şi care întrunesc, în opinia ASF, elemente de natură infracţionalăm, arată Jurnalul Naţional.

Echipa de control a ASF a constatat că “poliţele de asigurare încheiate în perioadele 1 ianuarie 2013 – 30 aprilie 2013 şi 8 ianuarie 2013 – 1 mai 2013 prin intermediarul FCV Broker SRL – Italia, semnate de către preşedinte Directoratului societăţii (n.r. – Radu Frîncu), nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă şi operativă a societăţii la data emiterii, înregistrarea lor fiind făcută în octombrie 2013”. Cele încheiate începând cu data de 14 februarie 2013 au fost încheiate cu încălcarea hotărârii AGOA nr.4/14.02.2013 prin care se interziceau astfel de operaţiuni.

Pe 7 martie 2012 s-a emis o poliţă de asigurare a avansului, prin care s-a asigurat suma de 167.024.011 lei. Calitatea de asigurat o deţinea asocierea dintre  FCC – ALPINE – AZVI. În aceeaşi zi, s-a mai emis o poliţă de garantare privind buna execuţie a contractului pentru acelaşi grup de firme. De data aceasta suma asigurată a fost de 87.264.373,78 de lei. Câteva luni mai târziu, pe 11 iunie 2012, au mai fost încheiate două poliţe de garantare a avansului şi buna execuţie a contractului pentru suma de 143 de milioane de lei, respectiv de 74.749.792 de lei. De data aceasta asiguratul a fost asocierea dintre FCC-ALPINE-AZVI-STRACO. “În cadrul şedinţelor Comitetului de Management al Riscului ţinute în 2012 membrii conducerii executive a societăţii nu au analizat din punct de vedere al expunerii la riscuri poliţele emise în data de 7 martie 2012 pentru asiguratul «Asocierea FCC – Alpine – AZVI» şi în data de 11.06.2012 pentru asiguratul FCC-ALPINE-AZVI-STRACO, dată fiind valoarea sumelor asigurate, acestea fiind încheiate fără respectarea limitelor de competenţă stabilite prin Hotărârea Directoratului nr.58/25.07.2011”, se menţionează în raport.

Consiliul de Supraveghere al companiei nu a aprobat procedura privind administrarea riscurilor semnificative şi nici procedura prinvind organizarea şi funcţionarea Comitetului de Management al Riscurilor. Mai mult, în cadrul procedurii care prevedea organizarea şi funcţionarea Comitetului de Management al Riscurilor nu au fost stabilite competenţe şi responsabilităţi la nivel de compartimente privind administrarea şi controlul expunerilor la riscuri. Pentru ca tacâmul să fie complet, în perioada 2012-2013, componenţa Comitetului de Management al Riscurilor nu a fost aprobată de către conducerea administrativă.

“Activitatea de audit nu a urmărit evaluarea eficienţei şi gradului de adecvare a sistemului de control intern, a modului de aplicare şi eficacitatea procedurilor de management al riscurilor”, se mai precizează în raport. În schimb, comitetul de audit nu s-a întrunit niciodată.

La data de 30 septembrie 2013 rezerva de daună a fost subevaluată prin neconstituirea rezervei aferente unui dosar de daună în sumă de 4.668.916,59 de lei. În adresa cu obiecţiuni societatea face precizarea că: “prin adresa noastră (…) am prezentat detaliat situaţia referitoare la dosarul de daună şi am menţionat că vom proceda la repunerea în rezervă a dosarului de daune. Însă, precizările făcute de societatea CARE România sunt considerate ca neîntemeiate de echipa de control, care îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte constatările”.

Pentru toate problemele constatate de echipa de control a ASF, Compania de Asigurări – Reasigurări Exim România a fost amendată cu suma de 40.000 de lei. În schimb, Radu Frîncu a fost amendat cu suma de 50.000 de lei, Constantin Banu Marius şi Alexandru Neferoiu cu 20.000 de lei fiecare. Membrii Consiliului de Supraveghere au fost amendaţi fiecare cu suma de 20.000 de lei.  

Cei trei care s-au distrat pe banii statului

Radu Frâncu, Marius Constatin Banu şi Alexandru Neferoiu au condus Compania de Asigurări şi Reasigurări Exim România. Primul în calitate de preşedinte, iar ceilalţi doi în calitate de membri ai Directoratului. Numirea lui Radu Frîncu în conducerea companiei de asigurări a Eximbank a fost avizată sub oblăduirea lui Bebe Ionescu, omul din filiera Băsescu – Videanu. Acţionarul majoritar al companiei de asigurări este Eximbank, care la rândul ei este deţinută de stat prin Ministerul de Finanţe. Cei trei s-au distrat pe banii statului român vreme de aproape trei ani, până în iulie 2013, când au fost schimbaţi din funcţii. Nota de plată a fost de 831.177 ron şi 53.173 de euro. Aceşti bani au fost cheltuiţi pe vacanţe la Saint Tropez, plimbări cu elicopterul de la Monaco la Nisa, telefoane de lux, cadouri cumpărate de la Luis Vuitton. Radu Frîncu a decontat bilete de avion pentru Maria Oana Marica. Corpul de Control al premierului a precizat că Maria Oana Marica a beneficiat de plata biletelor de avion pe rutele: Bucureşti – Roma şi retur, Bucureşti – Cluj Napoca şi retur, Roma – Otopeni, Bucureşti – Londra şi retur, Bucureşti – Zurich – Valencia şi retur, Bucureşti – Zurich – Milano şi retur. Toate excursiile au avut loc în 2013. În schimb, Elena Udrea a încoronat-o Miss Turism 2010. Pentru ca risipa să fie totală a mai comandat: un inel în valoare de 8.652 de lei, un ceas de mână Cartier de 15.800 de lei, un inel de 13.493 de lei, un colier “Chimento” de 5.000 de lei, un Roller ball de 2.260 euro. Plus un telefon Vertu de 43.500 de lei. Nu s-a mulţumit doar cu atât pentru că a mai comandat Black Berry Porche Design în valoare de 11.000 de lei şi un televizor 3D de 10.399 de lei. De la Luis Vuitton a comandat brăţări, geantă, eşarfă, cravată, butoni, în valoare de 16.735 lei.

Şi pentru că toate bunurile să se asorteze pe om, Frîncu a apelat la serviciile unei case de modă din Milano pe care a plătit-o pentru servicii de imagine cu 5.000 de euro.  

blank