Economic, Stiri

Usturoiul negru asiatic, de-acum este cultivat şi în România

Un fermier a dat lovitura în Europa cu usturoiul miraculos!

usturoi negru

Usturoiul negru a fost, timp de secole, unul dintre secretele longevităţii asiaticilor, iar procedeul obţinerii sale a fost păstrat cu sfinţenie de către coreeni până de curând.

Cultivarea usturoiului negru este similară cu cea a unui soi tradiţional, dar după recoltare, căţeii sunt maceraţi în condiţii speciale, scrie agrointel.ro.

În România, un singur fermier s-a dedicat descoperirii şi reproducerii reţetei prin care un anumit soi de usturoi devine negru, pierzându-şi gustul înţepător, mirosul neplăcut, dar păstrându-şi aroma şi sporindu-şi proprietăţile vindecătoare.

În 2011, Gabi Sandu ”s-a nimenit” prin Coreea de Sud, cum îi place să spună, locul unde a gustat prima dată usturoiul negru. L-a cucerit pe loc. „Nu are acel miros supărător, dar are o aromă profundă. Când m-am documentat ulterior şi am citit cât este de bun pentru sănătate, că este folosit în centre medicale, m-am decis să devin şi eu producător de usturoi negru. Dacă voi reuşi această performanţă nu voi fi singurul din România, ci singurul producător de usturoi negru din Europa!”, a declarat agricultorul.

La ferma sa din Piatra Neamţ, Gabi Sandu a reuşit, după doi ani, să aclimatizeze soiul asiatic de usturoi, dar acest lucru nu este suficient.

„Usturoiul negru se obţine printr-un procedeu special, o macerare realizată timp de 45 de zile, interval în care căpăţânile se păstrează într-o încăpere foarte bine izolată. Se impune o temperatură constantă şi o umiditate ce nu are voie să varieze cu mai mult de 5%”, dezvăluie Sandu o parte din secretul obţinerii celui mai scump usturoi.

Deocamdată, fermierul nemţean are o rată de succes de 60-70% când vine vorba despre producţia de usturoi negru. Speră că în curând – cel târziu anul viitor, să poată pune pe piaţă mult căutatul ingredient asiatic în cantităţi en-gros. Nu va vinde sămânţă din soiul special, ci doar produsul gata de consum, la un preţ de 6 lei căpăţâna. ”Înainte de a începe vânzarea, vom efectua testarea lotului, pentru a putea pune clienţilor la dispoziţie şi buletinul de analiză al usturoiului negru”, a mai declarat Gabi Sandu.

 

 

blank