Actualitate, Featured

USR vrea, cu orice pret, suspendarea presedintelui CSM

Intr-o perioadă în care denunţă presupuse intervenţii politice în justiţie, fără dovezi concrete, USR face propria tentativă de a influenţa decisiv lucrurile în magistratură. Unul dintre juriştii partidului încearcă să obţină suspendarea din funcţie a preşedintelui CSM, judecătoarea Lia Savonea.

Vlad Gheorghe, consilier parlamentar USR şi candidat la alegerile europarlamentare, a depus luni, 18 februarie, la Inspecţia Judiciară, o sesizare disciplinară împotriva preşedintelui CSM. Reprezentantul USR susţine că Lia Savonea şi-a depăşit atribuţiile când a emis un comunicat de presă, în nume personal, prin care a denunţat speculaţiile publice legate de ancheta care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi.

Mai mult, fără a ţine cont de prezumţia de nevinovăţie şi cadrul legal în vigoare, juristul USR solicită suspendarea din funcţie a Liei Savonea, pe perioada cercetării disciplinare.

Sesizarea depusă de juristul USR:

„1. Motive de sancționare

În data de 15.02.2019, CSM a publicat pe website un comunicat de presă semnat “Președintele Consiliului Superior al Magistraturii” prin care își “manifestă în mod ferm dezacordul față de” ceea ce considera a fi “speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare” desfășurate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Conform informațiilor publice disponibile la data prezentă, comunicatul sus-menționat nu a întrunit votul membrilor CSM în data de 15.02.2019, majoritatea acestora votând împotriva emiterii comunicatului.

Cu toate acestea, doamna Savonea, uzând de funcția sa, a dispus emiterea comunicatului în numele președintelui CSM, pe site-ul oficial al CSM, generând astfel aparența oficialității mesajului din textul transmis publicului și mass mediei.

Conform atribuțiilor stabilite prin art. 24 al. 3 din legea 317/2004, președintele CSM “reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii în relaţiile interne şi internaţionale” și “semnează actele emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturi”.

Or, în cazul de față doamna Savonea a semnat un document ce nu a fost emis de plenul CSM. De asemenea, a generat în rândul publicului aparența legalității și legitimități CSM a mesajului prin folosirea titulaturii “președinte CSM”. Mai mult, și-a folosit funcția pentru a dispune personalului angajat în cadrul CSM publicarea comunicatului prin modalitățile oficiale CSM.

2. Motive de suspendare din funcție

Suspendarea din funcție a doamnei Lia Savonea se impune tocmai prin natura faptei sale, prin care a dat dovada că este dispusă să nesocotească chiar votul CSM pentru a-și impune convingerile personale.

Prin urmare, în cazul prezentei sesizări disciplinare care o poate afecta direct pe doamna Savonea și mai mult decât la nivel de opinii, consider că prin menținerea funcției pe care o ocupă se vor putea exercita acțiuni care ar afecta imparțialitatea procedurii disciplinare.

De asemenea, menținerea în funcție a doamnei Savonea într-un caz atât de flagrant de depășire a atribuțiilor și încălcare chiar a unui vot în plenul pe care îl prezidează ar aduce o atingere gravă prestigiului justiției.

Prin urmare, vă solicit să dați curs prezentei cereri și să procedați la cercetarea disciplinară a doamnei magistrat Savonea Lia, președinte CSM.”

Președintele CSM, Lia Savonea, a precizat vineri că dezaprobă ferm afirmațiile publice lansate în contextul audierii Laurei Codruța Kovesi, subliniind că declarațiile au fost formulate într-o modalitate agresivă de natură a intimida și afecta independența procurorilor

blank