Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc din nou marţi în încercarea de a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. USR PLUS impune condiţii pentru a renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu, căruia i-au retras susţinerea, să plece, propunând în principal completarea protocolului de funcţionare a coaliţiei astfel încât ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuţii în coaliţie. La argumentul lui Florin Cîţu că demiterea unui ministru este atributul premierului, contraargumentele USR PLUS sunt că ar putea vota, constitutional, orice în comisiile din Parlament, ar putea respinge proiecte ale Guvernului sau chiar ar putea vota o eventuală moţiune de cenzură. USR PLUS merg şi cu o nominalizare la Sănătate, cel mai probabil în persoana Ioanei Mihăilă, secretar de stat în minister şi membru PLUS. De altfel, liderul deputaţilor USR-PLUS Ionuţ Moşteanu a precizat că după ce liderii vor stabili cum şi dacă va merge mai departe coaliţia, Alianţa va face o propunere pentru Ministerul Sănătăţii şi a adăugat că Ioana Mihăilă este o opţiune avută în vedere.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunţat marţi dimineaţă că s-ar putea renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier, pentru deblocarea crizei guvernamentale. Moşteanu a afirmat că, într-adevăr, demiterea unui ministru este atributul premierului, însă şi USR PLUS ar putea vota, constitutional, orice în comisiile din Parlament, ar putea respinge proiecte ale Guvernului sau chiar ar putea vota o eventuală moţiune de cenzură. ”Aducerea atributului constituţional în discuţie între nişte parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliţia”, afirmă Moşteanu.

Întrebat dacă există posibilitatea rămânerii în coaliţie, cu Florin Cîţu premier, Moşteanu a replicat: ”Există această posibilitate, da, dacă reuşim să aşezăm coaliţia pe noi baze”.

Moşteanu a vorbit despre completarea acordului de colaborare.

”Renegociere e prea mult spus, doar completare, aş zice, mai degrabă, cu noi idei, un mod de lucru mai detaliat, care da, poate că ar fi trebuit să fie detaliat de la început, din decembrie, de când am semnat acel acord de coaliţie. Am avut multă bunăvoinţă şi am spus că anumite lucruri sunt considerate cumva de bun simţ şi nu trebuie să le detaliem acolo. Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliţie”, a mai declarat Moşteanu.

Liderul deptaţilor USR PLUS afirmă că una dintre problemele care trebuie discutate este modalitatea de demitere a unui ministru din partea partenerilor, dar sunt ”multe altele” care trebuie discutate.

Întrebat dacă USR PLUS doreşte ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuţii în coaliţie, Moşteanu a explicat: ”Asta este absolut corect şi absolut normal, absolut loial şi colegial. Premierul a fost învestit odată cu Cabinetul, odată cu miniştrii. Miniştrii sunt oameni propuşi de partidele din coaliţie, sunt politicieni care au voturi în spate şi acest lucru trebuie respectat. Faptul că noi i-am pus prin vot cu toţii împreună această armă constituţională în mâna premierului Cîţu nu-i dă dreptul s-o folosească, decât după ce avem o discuţie corectă, colegială, cu argumente, cu evaluări şi aici vrem să mergem”.

Cu puţin timp înaintea începerii şedinşei a apărut pe surse informaţia referitoare la nominalizarea Ioanei Mihăilă la Sănătate, fiind evocată şi posibilitatea ca Vlad Voiculescu să-i fie consilier onorific,