Ursulei von der Leyen
International

Ursula von der Leyen se declară „dezamăgită” de rezultatele COP26: „Este doar un pas intermediar”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „dezamăgită” de rezultatele conferinței COP26 pentru rezolvarea crizei climatice. Rezultatele au fost „sub așteptări”, a declarat, luni, șefa executivului european.

În opinia lui Ursula von der Leyen, acordurile convenite la această conferinţă reprezintă „doar un pas intermediar pentru a menţine comunitatea globală angajată faţă de ţinta de 1,5 grade Celsius”, adică obiectivul limitării încălzirii globale la maxim 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială stabilit în Acordul de la Paris din 2015.

Una dintre „dezamăgirile” Ursulei von der Leyen după COP26 este „diluarea” rezolvării problemei cărbunelui, acordul convenit la finalul conferinţei desfăşurate la Glasgow prevăzând doar diminuarea energiei obţinute din cărbune, în locul eliminării combustibililor fosili.

„Angajamentele, ţintele şi paşii” asupra cărora s-a convenit la conferinţă au mai puţină claritate, a criticat pe ansamblu Ursula von der Leyen. Ea a deplâns şi sprijinul financiar insuficient din partea ţărilor industrializate pentru ţările sărace.

Conferinţa de la Glasgow s-a încheiat, în weekend, după două săptămâni de discuţii care nu au condus la un angajament privind renunţarea la folosirea cărbunelui, în urma presiunilor din partea Chinei şi a Indiei.

Reacția președintei Comisiei Europene vine în contrast cu cea a prim-ministrului britanic, Boris Johnson, care a spus că acordul de la COP26 reprezintă „o realizare fantastică”.