Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută viitorul mandat al președintelui ales al SUA, Joe Biden, declarând chiar în ziua ceremoniei de inaugurare că „după patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă”, scrie Reuters. La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

Totodată, șefa executivului european susține că UE este gata de un nou început în relația cu Washingtonul și asigură că blocul se va strădui să reglementeze marile companii americane de tehnologie, făcând apel la standarde globale.

În ceea ce îl privește pe președintele Donald Trump, Ursula von der Leyen a salutat interdicția acestuia pe platforma Twitter, însă a adăugat că o decizie de acest fel trebuie luată în conformitate cu anumite legi și reguli în vigoare și nu trebuie să fie o hotărâre arbitrară luată de directorii executivi din Silicon Valley.

UE îi propune lui Biden un nou pact transatlantic
Uniunea Europeană a lansat un apel viitorului preşedinte american Joe Biden pentru a forma un ”nou pact fondator” cu Europa lucrând asupra unor chestiuni precum pacea, securitatea, prosperitatea, libertatea şi drepturile omului, transmite Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

„În prima zi a mandatului său, îi adresez o propunere solemnă noului preşedinte. Haideţi să construim un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică, pentru o Americă mai puternică şi pentru o lume mai bună. Această nouă agendă pentru Europa şi pentru SUA pe care dorim să o prezentăm este o agendă ambiţioasă şi, iată de ce, în această primă zi a mandatului său, doresc să-l invit pe preşedintele Biden în Europa pentru a participa la o reuniune extraordinară a Consiliului European la Bruxelles, reuniune care s-ar putea desfăşura în paralel cu un summit al NATO”, a continuat înaltul demnitar european.

Charles Michel a discutat marţi seară cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în acelaşi timp cu summitul NATO la care va participa Joe Biden. Datele urmează să fie stabilite şi depind de evoluţia pandemiei de COVID-19.

În urmă cu câteva luni, Uniunea Europeană a susținut că vrea un nou parteneriat cu SUA, sub administrația lui Joe Biden. Printre propunerile UE de atunci s-au numărat taxarea giganților digitali dar și existența unor reguli comune pentru platformele online.

Joe Biden va fi învestit în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii miercuri, 20 ianuarie, în cadrul ceremoniei de inaugurare, ce se desfășoară în condiții excepționale, atât din cauza pandemiei, cât și a măsurilor de securitate impuse după violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Cu toate că încalcă una dintre cele mai vechi tradiții ale republicii americane și transferului pașnic de putere, Donald Trump nu va participa la ceremonia de învestire a noului președinte.