Ursula von der Leyen
International

Ursula von der Leyen a cerut unui stat NATO să pregătească Europa pentru război: „Ambiția lui Putin nu se oprește în Ucraina”

Ursula von der Leyen a cerut, miercuri, unui stat membru NATO să compună un raport privind modul în care poate fi îmbunătățită pregătirea civilă și de apărare a Europei.

Prin vocea Ursulei von der Leyen (foto, dreapta), Comisia Europeană i-a solicitat miercuri fostului președinte al Finlandei să întocmească un raport privind modul în care poate fi îmbunătățită pregătirea civilă și de apărare a Europei.

„Știm că ambiția președintelui rus Vladimir Putin nu se termină în Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind alături de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö (foto, stânga), potrivit POLITICO.

Anunțul vine înaintea summitului de joi al liderilor UE, unde apărarea va fi un subiect principal.

În Finlanda, „pregătirea apărării nu este doar o preocupare a armatei, ci a tuturor”, a spus ea, adăugând: „Avem multe de învățat de la Finlanda. Este o mentalitate specifică și cred că ar trebui să o adoptăm pe scară mai largă în Europa … oamenii pot fi pregătiți pentru toate situațiile de urgență, inclusiv pentru cele militare, amenințările hibride și dezastrele naturale”

Finlanda a aderat la NATO în 2023

Așadar, raportul Finlandei ar trebui să fie prezentat în această toamnă și „analizează apărarea convențională și poziția de apărare a Uniunii Europene, respectând, desigur, foarte clar, faptul că întreaga organizare a trupelor este de competența statelor membre”, a declarat von der Leyen, răspunzând îngrijorărilor multor țări membre cu privire la o acaparare a puterii de către Bruxelles în materie de apărare.

Imediat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Finlanda a depus cererea de aderare la NATO, iar statul nordic a fost introdus oficial în Alianță în 2023.

Niinistö a declarat că una dintre lecțiile acelui conflict este că „războiul s-a schimbat… este convențional, dar, pe de altă parte, este cu drone cu tot și cu influențe cibernetice, este o combinație foarte mare”.

Speranța este că „vom găsi cât mai multe aspecte posibile pentru a ne garanta securitatea”, a spus el.

blank