Actualitate, Featured

Ursula Von Der Leen vede în Brexit începutul, nu sfarșitul relației UE cu Marea Britanie

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că Brexit, „dacă se va întâmpla”, va fi doar începutul relației între Marea Britanie și UE, „nu sfârșitul”, relatează postul France 24, citat de Mediafax.

Într-un avertisment implicit pentru susținătorii Brexit din Marea Britanie care argumentează o așa-numită „despărțire curată” de Uniunea Europeană, fără un acord în vigoare, a spus că cele două părți vor trebui să lucreze pentru a construi din nou legături după Brexit.

De asemenea, ea a dat un impuls Dublinului în lupta pentru Brexit, numindu-l pe irlandezul Phil Hogan în funcția de comisar pentru Comerț, care a fost însărcinat cu negocierea unui acord comercial post-Brexit cu Londra, o mișcare pe care primul ministru irlandez Leo Varadkar a apreciat-o drept „un avantaj cert” .

„Brexit-ul, dacă se va întâmpla, nu este sfârșitul a ceva, ci este începutul relației noastre viitoare”, a spus ea.

Von der Leyen, fost ministru al Apărării în Germania, va prelua conducerea echipei executive a UE pe 1 noiembrie – a doua zi după ce premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din Blocul comunitar, cu sau fără un acord.

Aceasta a declarat că este în interesul ambelor părți să se ajungă la un acord, dar a insistat că UE este pe deplin pregătită să facă față impactului dacă Marea Britanie se va retrage fără un acord.

Întrebată despre faptul că Johnson este presat de Parlament să ceară o altă prelungire a Brexit-ului – a treia, care să se extindă până la sfârșitul lunii ianuarie 2020 – von der Leyen a spus că ține în totalitate de Londra.

„Următorii pași sunt complet în mâinile și decizia Mării Britanii. Așa că nu voi comenta deciziile lor și următorii pași pe care i-ar putea face”, a spus ea.

Marea Britanie trebuia inițial să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie a acestui an, în urma unui referendum din 2016. Termenul a fost însă amânat pentru 31 octombrie.