Cultura, Stiri

Ursul de Aur a plecat în China!

„Black Coal, Thin Ice”, de Yi’nan Diao, a câştigat trofeul Festivalului de la Berlin 2014

berlin-ours d-or

Lungmetrajul „Black Coal, Thin Ice”, de Yi’nan Diao, a câştigat, sâmbătă, premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin (6 – 16 februarie), potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.

Echipa filmului a urcat pe scena de la Berlinale Palast pentru a primi premiul Ursul de Aur. Regizorul chinez Yi’nan Diao a mulţumit întregii echipe.

„Este foarte greu de crezut că acest vis a devenit realitate. Un vis pe care îl am de foarte mult timp şi care nu a devenit realitate pentru mult timp. Este minunat. Uitaţi-vă la aceşti oameni de aici, o echipă minunată”, a declarat regizorul în discursul său de mulţumire.

În filmul „Bai ri yan huo/ Black Coal, Thin Ice”, regizorul Yi’nan Diao combină umorul ciudat din pelicula „Uniform” (2003) cu tristeţea şi pesimismul din filmul lansat în 2007 „Night Train”, dar, în ciuda acestor lucruri, ca o poveste cu detectivi, „Black Coal, Thin Ice” este destul de greu de înţeles, scrie hollywoodreporter.com. Publicul va fi încântat de atmosfera ciudată, încercând să compună puzzle-ul format din poveste şi personaje, se mai arată pe site-ul menţionat.

Din distribuţia filmului fac parte, printre alţii, actorii Fan Liao – care a primit, sâmbătă seară, premiul Ursul de Argint pentru cel mai bun rol masculin -, Lun Mei Gwei şi Xuebing Wang.

Yi’nan Diao este scriitor şi regizor şi este cunoscut pentru filmele „Shower” (1999), „Uniform” (2003) şi „Night Train” (2007).

Doar 20 de filme şi-au disputat anul acesta Ursul de Aur, recompensa supremă a Festivalului de la Berlin, câştigată anul trecut de filmul românesc „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, considerat o operă cinematografică lipsită de concesii la adresa României postcomuniste.

Pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care a deschis festivalul, pe 6 februarie, a fost recompensată cu marele premiu al juriului, în timp ce Richard Linklater a fost un alt mare câştigător, primind, pentru lungmetrajul său „Boyhood”, Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor.

Premiul FIPRESCI, decernat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film celui mai bun lungmetraj din competiţie, i-a revenit peliculei „Aimer, Boire et Chanter/ Life of Riley”, de Alain Resnais.

Americanul James Schamus, producător al filmelor regizate de celebrul Ang Lee, a fost preşedintele juriului oficial al Berlinalei, din care au mai făcut parte actorul austriac Christoph Waltz, actorul chinez Tony Leung, producătoarea americană Barbara Broccoli, actriţa daneză Trine Dyrholm, pictoriţa şi regizoarea iraniană Mitra Farahani şi actriţa americană Greta Gerwig.

România nu a fost prezentă în competiţie la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. În schimb, lungmetrajul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, a fost selectat în Forum, o secţiune necompetiţională dedicată documentarelor şi filmelor experimentale regizate de cineaşti tineri.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european de profil. Organizatorii evenimentului au anunţat, în timpul ceremoniei de sâmbătă seară, că, anul acesta, un număr record de 330.000 de bilete au fost vândute pentru proiecţiile din festival.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din lume şi deschide, practic, sezonul anual al marilor premiere cinematografice.

blank