bombe inteligente
International

Urmează prăpădul pentru generalii ruși! SUA dotează armata Ucrainei cu kituri de bombe inteligente

Administrația Biden plănuiește să trimită Ucrainei echipamente electronice avansate care convertesc munițiile aeriene neghidate în „bombe inteligente”. Acestea pot viza poziții militare rusești cu un grad ridicat de precizie, potrivit unor înalți oficiali americani familiarizați cu această chestiune. Kiturile Joint Direct Attack Munition încorporează dispozitive de poziționare globală pentru precizie și pot fi atașate pe o varietate de arme și aeronave.

JDAM-urile sunt kituri de ghidare care transformă bombele neghidate existente în bombei„inteligente” ghidate cu precizie. Secțiunea de coadă conține un sistem de navigație inerțială (INS) și un sistem de poziționare globală (GPS). JDAM îmbunătățește precizia bombelor neghidate în orice condiții meteorologice. Este lansată de pe orice avion de vânătoare sau de luptă și atac. Armata americană a folosit această tehnologie pe bombe de până la 2.000 de kilograme, încorporând-o de obicei pe avioane de bombardament și avioane de luptă.

Nu este clar dacă președintele Biden sau oricare dintre consilierii săi de top în materie de securitate națională au aprobat transferul propus al JDAM-urilor către forțele armate implicate în război Ucraina. Oficiali familiarizați cu chestiunea, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru Washington Post, nu au spus dacă forțele ucrainene ar urma să utilizeze kiturile pe avioane sau pe arme de la sol, sau ce sisteme specifice din arsenalul ucrainean ar fi candidate pentru o astfel de augmentare.

Forțele aeriene ucrainene se bazează în principal pe avioane MiG învechite din epoca sovietică, iar Pentagonul a căutat modalități de a le moderniza, mai degrabă decât să furnizeze avioane occidentale mai noi, care ar necesita ca piloții și unitățile de mentenanță ale acestora să urmeze o nouă pregătire complicată.

O livrare de kituri pentru bombe inteligente îi va enerva pe ruși

Administrația Biden a echipat anterior Ucraina cu alte tipuri de armament avansat, inclusiv rachete antiradar de mare viteză lansate din aer, sau HARM, pentru a spori capacitatea Ucrainei de a efectua atacuri aeriene. Dar aceste arme funcționează diferit de JDAM-ul ghidat prin GPS, vânând în schimb radiațiile emise de unitățile și cartierele generale rusești.

O livrare de bombe inteligente JDAM-uri ar marca un alt pas semnificativ al Washingtonului pentru a ajuta Ucraina să respingă forța rusă invadatoare, oferind o nouă modalitate de a ținti unitățile și cartierele generale rusești. Începând din iunie, Ucraina s-a bazat foarte mult pe sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, un alt sistem de precizie fabricat în SUA, pentru pierderi semnificative în rândul trupelor rusești și întreruperea liniilor de aprovizionare, au declarat oficialii ucraineni și americani.

Kremlinul a reacționat cu furie la anunțul ajutorului militar occidental, lansând amenințări abia voalate de a folosi arme nucleare în Ucraina și avertizând asupra potențialului unui război mai larg cu NATO. Din acest motiv, administrația Biden a încercat să acționeze cu prudență în aprobarea de noi capacități care ar putea fi considerate de Rusia ca fiind o escaladare.

Rachetele Patriot, cea mai sofisticată armă de apărare aeriană

Marți, oficiali americani de rang înalt au declarat pentru The Washington Post că Pentagonul se pregătește, de asemenea, să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete Patriot, cea mai sofisticată armă de apărare aeriană a armatei americane. Biden nu a aprobat încă nici această măsură, dar ar putea face acest lucru în mod iminent, au declarat oficialii.

Liderii ucraineni au pledat pentru ajutor în vederea consolidării apărării lor aeriene, în timp ce Rusia a desfășurat un asalt necruțător asupra rețelei electrice a țării, lipsind de căldura o mare parte a populației, odată cu sosirea frigului iernii. Livrarea rachetelor Patriot, care se bazează pe radare și rachete cu rază lungă de acțiune pentru a intercepta amenințările care se apropie, ar îndeplini una dintre cele mai mari și mai frecvente cereri ale Ucrainei către Washington.

Până în prezent, Statele Unite au angajat aproximativ 20 de miliarde de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie. Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, a declarat luni că administrația se concentrează pe „diminuarea oricărui efort al Rusiei” de a obține un avantaj în război și a prezis că Statele Unite ale Americii vor anunța în curând noi transferuri de arme.

blank