International, Stiri

Uraganul trece, New York-ul ramane

Uraganul trece, New York-ul ramane

blank

Uraganul Sandy si-a terminat drumul catre coasta Americii si s-a evaporat asa cum a aparut, desprins parca dintr-un film apocaliptic. Groaznica furtuna a lasat in urma 8 milioane de oameni fara electricitate, peste 30 de morti si daune in valoare 30 de miliarde de dolari. 

Uraganul Sandy este considerat cea mai mare catastrofa de acest gen din ultimii 100 de ani in SUA. Aproximativ 8 milioane de oameni au ramas fara curent electric datorita copacilor cazuti si a stalpilor de electricitate afectati, autoritatile anuntand ca in urmatoarea perioada vor exista pene de curent. Uraganul a lovit initial marti seara (n.r. ora 2.00 in Romania) coasta statului New Jersey. 

Michael Bloomberg, primarul New York-ului a facut un anunt catre cetateni si le-a cerut sa nu mai sune la serviciul de urgenta 911 decat daca exista o situatie reala de viata si de moarte. Acestia au primit in doar 30 de minute un numar de 10.000 de apeluri din partea cetatenilor, in conditiile in care intr-o zi obisnuita se primesc numai 1000 de apeluri de urgenta : „[…] Va rog, va rog, va rog sa nu mai sunati daca nu este o problema de viata si de moarte.”, a mai declarat acesta. 

Si presedintele Barack Obama a intervenit si a declarat stare de urgenta in 10 state, s-a decis ca scolile sa ramana inchise pana miercurea viitoare sperand ca pana atunci transportul sa fie repus in functiune. Deasemenea presedintele american a dat acordul pentru alocarea unor ajutoare pentru victime.

Exista si un anunt important venit din partea Ministerul Afacerilor Externe care indeamna romanii aflati in zonele afectate de uragan sa contacteze misiunea diplomatica a Romaniei din SUA sau cel mai apropiat oficiu consular, prin telefon, fax sau Internet, pentru contorizarea lor si pentru a-si transmite coordonatele, astfel incat, in situatii de urgenta sa fie localizati cu usurinta de statul roman.

Momentan cetatenii americani isi continua viata, se plimba printre ruine, repopuleaza orasele abandonate, se folosesc de biciclete pentru transport, fac poze si isi refac locuintele afectate.

 

blank