unul dintre
International

Unul dintre„oligarhii preferați” ai lui Putin, prins cu ouă Fabergé în Germania. Zeci de case au legătură cu individul

Alișer Usmanov este unul dintre oligarhii preferați al lui Vladimir Putin, are mai multe vile în germania care au fost percheziționate deoarece este suspectat de spălare de bani. Potrivit presei germane, poliția a găsit piese de bijuterii foarte speciale.

Autoritățile germane au descins în 24 de locuințe din țară care au legătură cu oligarhul rus Alișer Usmanov, unul dintre oligarhii preferați  lui Vladimir Putin, care este acum acuzat de spălare de bani.

În urma descinderilor, într-una dintre vilele lui Alișer Usmanov, din Tegernsee, au fost descoperite bijuterii rare într-un seif, mai excat patru dintre celebrele ouă Fabergé.

Autenticitatea bijuteriilor exclusiviste este acum verificată de autorități. Ouăle Fabergé au fost realizate de către orfevrul rus Peter Carl Fabergé de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ele au forma unor ouă de Paște, sunt bogat decorate și parțial încrustate cu perle și diamante. Țarul Alexandru al III-lea a comandat primele ouă.

Obiectele unicat sunt extrem de valoroase, dar extrem de dificil de cuantificat. În 2007, așa-numitul ou Rothschild a fost vândut la casa Christie’s din Londra pentru aproximativ 12,5 milioane de euro. Multe dintre ouă sunt expuse în muzee, dar există și numeroase falsuri care circulă. Zece dintre ele se află la Kremlin, iar șase ouă sunt considerate dispărute.

Usmanov are viză pentru UE până în 2025

În timpul raidului de miercuri, poliția a avut acces, printre altele, la trei clădiri rezidențiale și la un depozit din Rottach-Egern. În total, au fost percheziționate 24 de locuințe. Scopul raidului a fost de a colecta probe în cadrul unor proceduri ascunse anterior împotriva oligarhului miliardar și prieten al lui Putin, Alisher Usmanov, printre altele pentru suspiciuni de spălare de bani și evaziune fiscală.

În ultimele câteva luni, Divizia de Combatere a Crimei Organizate și a Criminalității Serioase a BKA a strâns aproape 100 de rapoarte de suspectare a spălării de bani de la bănci care ar avea legătură cu tranzacțiile lui Usmanov.

Deocamdată nu se știe dacă ofițerii au descoperit informații valoroase în timpul raidului. Contactat de publicația SPIEGEL, purtătorul de cuvânt al lui Usmanov a subliniat că antreprenorul era un contribuabil atent și respectuos cu legea. De asemenea, el este unul dintre cei mai generoși filantropi din lume.

După ce a început invazia Rusiei împotriva Ucrainei , Usmanov a fost plasat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene (UE). Potrivit sursei citate, în ultimii ani, el a venit în mod oficial în Germania cu o viză turistică italiană, valabilă în toată Uniunea Europeană . Până acum, cercurile de securitate au suspectat că el s-ar putea afla în prezent în Uzbekistan . Datorită acestei vize turistice, el ar putea, teoretic, să se afle încă în Germania: viza este valabilă până în 2025.