Vali Nebunu
Actualitate, Featured

Unul dintre cei mai periculoși lideri interlopi din București, dat în urmărire după ce a fost scăpat de autorități. Vali Nebunu este căutat și de polițiștii elvețieni

Unul dintre cei mai periculoși lideri interlopi din București a fost dat în urmărire generală după ce, miercuri, a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Cunoscut ca șef al temutei grupări a Sportivilor, Valentin Băluș, zis și Vali Nebunu, a fost judecat pentru trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat. Acesta este căutat și de autoritățile din Eveția, țară în care ar fi comis o serie de jafuri, la care ar fi participat inclusiv soția lui, Doina.

Valentin Băluș este cunoscut drept unul dintre cei mai periculoși interlopi din Capitală, care, împreună cu fratele său, Mircea Băluș, zis Mircea Nebunu, conduce cu o mână de fier temuta grupare a Sportivilor, ce controlează, în mare parte, străzile din Sectorul 4, dar și din localitățile aflate în apropiere de sudul Bucureștiului.

Închis în mai multe rânduri pentru infracțiuni cu violență, Vali Nebunu ar fi plecat în Elveția, în cursul anului 2019, unde s-ar fi implicat într-o serie de jafuri la care ar fi luat parte inclusiv partenera sa de viață.

Pentru că erau căutați de poliție, cei doi ar fi fugit în Olanda, împreună cu fetița lor. La un moment dat, femeia ar fi fost prinsă și reținută de autoritățile olandeze, însă imediat după ce a fost pusă în libertate, ar fi revenit ilegal în România, alături de Valentin Băluș.

Au trecut granița ascunși într-un camion
Cei doi sunt acuzați că au trecut frontiera pe la Arad, ascunși în remorca unui camion care transporta cauciucuri.

Mai apoi, pentru că fetița rămăsese în străinătate, părinții au încercat s-o aducă în țară cu ajutorul unei persoane care ar fi folosit o procură expirată, semnată de mamă.

În decembrie 2019, au fost organizate trei percheziții, una în București și două în județul Arad, fiind puse în executare șapte mandate de aducere, dintre care două emise pe numele lui Valentin Băluș și al concubinei sale.

A urmat un proces la Arad în care cei doi au fost acuzați de trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat.

În prima instanță, Doina Devriș, devenită între timp Băluș, a primit o pedeapsă cu suspendare, în timp ce soțul ei a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare.

Valentin Băluș a atacat decizia la Curtea de Apel Timișoara, iar instanța i-a redus din pedeapsă, după ce l-a achitat pentru infracțiunea de trafic de migranți. A rămas, însă, acuzația de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru care Vali Nebunu a fost condamnat la 3 ani și 6 luni.

Mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea a fost trimis la București, unde condamnatul figurează cu domiciliul.

Acesta nu a fost găsit, însă acasă de echipa de polițiști care a venit să-l ia și să-l ducă la penitenciar, drept pentru care condamnatul a fost dat în urmărire națională, iar fotografia acestuia a fost publicată inclusiv pe site-ul Poliției Române, la categoria „Persoane urmărite”.
Vali Nebunu