Liderii UNPR au anunţat că doresc în continuare adoptarea unei legi a taxării marilor averi. Iniţiativa este veche de mai bine de trei ani şi, deşi se află la guvernare, vicepremierul Gabriel Oprea nu a impus pe agenda coaliţiei acest proiect.

fd3c709a4c6709aacaf35d8f87a0b516-465x390

Anunţul a fost făcut marţi de secretarul general al UNPR, Neculai Onţanu, într-o conferinţă de presă. 450.000 de euro este plafonul de la care vor fi taxate averile cu 1%. Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a solicitat sprijinul guvernului pentru adoptarea acestei legi. Liderii UNPR au invocat din nou “interesul naţional”, aşa cum au făcut de fiecare dată când au decis să migreze dintr-o coaliţie de dreapta într-una de stânga.

În 2010, UNPR se afla în coaliţie cu PDL. Proiectul taxării averilor a fost respins de Senat la acea dată.

Anul următor a fost repus pe agendă de Gabriel Oprea. “Această lege este prinsă în protocolul coaliţiei (…) Până la sfârşitul anului, această lege se va aplica şi va aduce statului român nouă miliarde de euro pentru pensionari”, declara Gabriel Oprea, în 2011, când făcea parte din guvernul PDL.

În 2012, UNPR a trecut în guvernul de stânga condus de Victor Ponta.

În iunie 2012, la scurt timp de la instalarea Cabinetului Ponta, legea UNPR a fost respinsă definitiv de Camera Deputaţilor, for decizional, deşi primise aviz favorabil din partea Comisiei de buget-finanţe. Liderii UNPR spuneau atunci că mizează în plen pe voturile PSD.

UNPR a susţinut că iniţiativa privind taxarea averilor mari şi foarte mari este un proiect dorit de peste 85% din români şi este una dintre “măsurile responsabile de stânga” ce pot fi luate în actualul context economic global.

Potrivit iniţiatorilor, intrarea în vigoare a acestei legi ar fi adus aproximativ 3 miliarde de euro anual, în total 9 miliarde de euro în 3 ani, bani care vor fi direcţionaţi spre pensionarii români.