Featured, International

Universitatea Oxford, la un pas de descoperirea vaccinului împotriva coronavirus

Universitatea Oxford a anunţat că vrea să recruteze peste zece mii de persoane pentru a doua fază a unui studiu clinic ce vizează dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19, în parteneriat cu o mare companie farmaceutică.

Universitatea Oxford, la un pas de descoperirea vaccinului împotriva coronavirus

Vaccinul testat pe oameni nu a fost eficient, se pare, la testele făcute pe maimuţe. Totuși, cercetătorii susțin că studiul clinic “progresează foarte bine”.

Universitatea Oxford este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din lume. În curând însă, ar putea fi și mai cunoscută, pentru un mare avans în cursa mondială pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19.

Absolvent de colegiu și masterand, un bărbat este unul dintre cei peste o mie de voluntari care au participat la primele teste clinice realizate pe oameni. Inițial, au luat parte persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Jumătate dintre participanți au primit vaccinul experimental, celorlalți li s-a administrat un ser de control.

Dan Macateer, voluntar: „Și eu, ca noi toți, m-am simțit expus și fără nicio putere în mijlocul pandemiei, așa că m-am gândit că pot contribui și eu, într-un fel, la obținerea unui vaccin.”

O femeie, mamă a doi copii, a fost vaccinată acum trei săptămâni.

Lydia Guthrie, voluntar: „Am avut câteva momente de ezitare, gândindu-mă că voi fi injectată cu un vaccin experimental, ceva ce sună a film SF, dar fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii în privința asumării riscurilor.”

Lydia spune că, în cazul ei, au fost anumite reacții, asemănătoare unei răceli ușoare. Peste câteva zile ii va fi făcută o analiză de sânge, menită să identifice apariția unor anticorpi specifici.

Lydia Guthrie, voluntar: „Țin un fel de jurnal zilnic, online. Trebuie să mă loghez și să completez scurte chestionare despre sănătate și cum mă simt. De asemenea, completez un chestionar despre activitățile zilnice.”

Între timp, specialișții de la Universitatea Oxford au făcut câteva predicții îndrăznețe. Au afirmat că vaccinul lor ar putea fi produs în masă la toamnă, chiar din septembrie, dar unii experți pun la îndoiala acest optimism și atrag atenția mai ales asupra rezultatelor testelor efectuate pe primate. Chiar dacă niciuna din maimuțe nu a suferit de pneumonie, forma severă a bolii, după ce li s-a administrat vaccinul, toate s-au infectat cu noul virus. Directorul Institutului Jenner pentru Cercetări asupra Vaccinurilor susține că datele în cazul testelor pe animale au fost interpretate greșit.

Adrian Hill, directorul institutului: „Suntem cât se poate de încrezători că rezultatele obținute la vaccinarea maimuțelor sunt pe măsura așteptărilor. Scopul acestui vaccin este să creeze imunitate sau doar să prevină cele mai grave forme ale bolii. Cred că va fi una sau cealaltă. Nu dă rezultate deloc sau acționează împotriva infecției și a bolii. Așa funcționează un vaccin.”

Voluntarii spun că ar fi o mare dezamăgire pentru ei dacă se va dovedi că vaccinul folosit în cadrul testelor clinice nu este eficient împotriva Covid-19.

Dan Macateer, voluntar: „Dacă faci parte dintr-un experiment și dai o parte din timpul tău pentru asta, plus consumul nervos, pentru că sunt și riscuri la aceste teste, evident, ai vrea că vaccinul să fie bun. E clar că avem nevoie de un vaccin sau chiar mai multe, care să fie eficiente.”

La nivel mondial sunt zeci de companii medicale care încearcă să pună la punct un vaccin viabil împotriva coronavirusului. Organizația Mondială a Sănătății spune că toată atenția îndreptată spre noul virus ar putea provoca efecte tragice, zeci de țări au întrerupt campaniile mai vechi de vaccinare, împotriva unor boli precum poliomielita și rujeola. În plus, oamenii sunt reticenți atunci când vine vorba să-și vaccineze copiii, de teamă să nu se infecteze în spital cu noul virus.

Henrietta Fore, director executiv UNICEF: „Campaniile pentru rujeolă au fost suspendate în 27 de țări, iar cele pentru vaccinarea împotriva poliomielitei au fost întrerupte în 38 de țări. Consecințele pentru copii pot fi mortale.”

Potrivit datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, peste 80 de milioane de copii mai mici de un an riscă să-și piardă viața, pentru că nu mai au acces la vaccinurile clasice. OMS va prezenta săptămâna viitoare o serie de instrucțiuni pentru statele care ar avea cel mai mult de suferit.