Uniunea Europeană a avertizat miercuri că un val uriaș de informații false despre COVID-19 a apărut pe rețelele sociale în perioada pandemiei.

Uniunea Europeană avertizează că informațiile false despre noul tip de coronavirus pot avea efecte deosebit de grave și a anunțat că vrea să combată dezinformarea de pe internet, informează Euronews.

UE a anunțat că își dorește să comunice mai bine despre această problemă cu cetățenii europeni și își propune o cooperare mai bună cu statele membre în legătură cu dezinformarea de pe internet.

„Dezinformarea în vremea coronavirusului poate ucide. Avem datoria de a ne proteja cetățenii ajutându-i identifice informațiile false și de a-i scoate la iveală pe cei responsabili. În ziua de astăzi, unde războinicii folosesc mai degrabă tastaturi în loc de de săbii, iar campaniile de dezinformare sunt arme recunoscute, Uniunea Europeană își va intensifica activitățile și dezvolta capacitățile în această luptă”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Euronews notează că au fost raportate cazuri în care unele persoane au luat medicamente nerecomandate pentru a preveni COVID-19 sau au folosit „leacuri” care nu au niciun efect.

Informațiile false despre coronavirus, folosite ca „arme”
Virusul a devenit o „armă geopolitică”, iar Uniunea Europeană a identificat anumite campanii de dezinformare venite din surse din Rusia și China.

Borrell a criticat Google, Facebook și Twitter, despre care a spus că permit distribuirea informațiilor false legate de coronavirus pe platformele lor.

„Valuri de dezinformare au lovit Europa în timpul pandemiei. Ele au pornit și din interiorul, dar și din afara Uniunii Europene. Pentru a lupta împotriva dezinformării, avem nevoie să mobilizăm toți actorii relevanți, de la platforme online la autorități publice și mass media. În timp ce platformele online au luat decizii pozitive în timpul pandemiei, acestea trebuie să depună mai multe eforturi. Acțiunile noastre sunt puternic fundamentate în drepturile omului, în principal în libertatea de exprimare și de informare”, a declarat Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană a publicat, pe site-ul său oficial, un mic ghid privind dezinformarea în spațiul public, document care poate fi accesat AICI.

„Pandemia de coronavirus a fost însoțită de un val masiv de informații false și înșelătoare, tentative ale unor actori străini de a influența dezbaterile interne din UE, alimentate din plin de temerile elementare ale oamenilor și de rapiditatea cu care au circulat și s-au schimbat știrile. Informațiile de sănătate înșelătoare, afirmațiile false, teoriile conspirației și frauda în domeniul protecției consumatorilor pun în pericol sănătatea publică.

Uniunea Europeană și statele sale membre sunt hotărâte să combată eforturile depuse de actorii care încearcă să exploateze criza și pun viața cetățenilor în pericol sau care difuzează materiale de propagandă ori incită la ură. Pornind de la planul de acțiune din 2018 împotriva dezinformării, acest demers necesită acțiuni mai bine coordonate, în conformitate cu valorile noastre democratice”, arată Comisia pe site-ul său.