Uniunea Europeană taxe pentru importurile
Featured, International

Vezi căror țări le va impune Uniunea Europeană taxe pentru importurile din SUA

Uniunea Europeană a anunţat luni că va impune tarife pentru importuri din Statele Unite în valoare de peste 4 miliarde de dolari, ca măsură de retorsiune faţă de subvenţiile acordate de SUA Boeing, dar a arătat că speră într-o îmbunătăţire a relaţiilor comerciale cu administraţia preşedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters.

Măsura, adoptată în urma acordului obţinut luna trecută din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, este cea mai recentă într-un conflict vechi de 16 ani referitor la subvenţiile acordate aviaţiei civile.

În urmă cu peste un an, Statele Unite au impus tarife pentru produse din Uniunea Europeană în valoare de peste 7,5 miliarde de dolari, după un caz paralel de la OMC, referitor la subvenţiile primite de constructorul de avioane Airbus.

”Am arătat foarte clar, în fiecare etapă, că dorim să punem capăt acestei probleme care durează de mult timp”, a declarat comisarul pentru Comerţ al UE, Valdis Dombrovskis, într-o conferinţă de prrsă, după o întâlnire online a miniştrilor Comerţului din Uniune.

Începând de marţi, UE va impune tarife de 15% pentru exporturile americane de avioane şi de componente şi de 25% pentru o serie de produse, între care tutun, nuci, juice de fructe, băuturi spirtoase, genţi, tractoare şi echipamente pentru cazinouri şi pentru gimnastică.

Principalul obiectiv al UE este să convingă Statele Unite să negocieze o soluţie, argumentând că principalii beneficiari ai conflictului sunt firme concurente, cum ar fi producătorul chinez de avioane comerciale COMAC.