Actualitate, Featured

Uniunea Europeana se arata ingrijorata de unele arestari. Vezi despre cine este vorba

Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de arestarea în Turcia a mai multor cadre universitare şi personalităţi ale societăţii civile.

Acestea, în condiţiile în care represiunea controversată care a urmat tentativei de puci întreprinsă în urmă cu doi ani nu slăbeşte.

Uniunea Europeană ,arestarea în această dimineaţă (vineri) în Turcia a mai multor cadre universitare proeminente şi reprezentanţi ai societăţii civile este alarmantă’, conform Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE, serviciul diplomatic al UE).

‘Detenţiile repetate ale vocilor critice şi continuarea represiunii împotriva reprezentanţilor societăţii civile sunt contrare angajamentului asumat de guvernul turc faţă de respectarea drepturilor omului’, a precizat SEAE, condus de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

‘Turcia trebuie să-i elibereze imediat pe toţi cei reţinuţi în lipsa unui proces’, conform serviciul diplomatic al UE.

Potrivit agenţiei de presă DHA, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea Bilgi, Turgut Tarhanli, şi o profesoară de matematică de la prestigioasa Universitate Bosfor, Betul Tanbay, se numără printre persoanele arestate vineri.

Cel puţin alte cinci persoane, printre care producătoarea Cigdem Mater şi o personalitate a scenei culturale şi artistice din Istanbul, Asena Gunal, au fost arestate, potrivit DHA.

Motivele arestării lor nu sunt deocamdată cunoscute, însă toate aceste persoane au ca punct comun că sunt membri sau au legături cu ONG-ul Culture Anatolia, care lucrează în vederea depăşirii diferenţelor în cadrul societăţii turce prin intermediul culturii şi artelor.