Uniunea Europeană a anunțat luni că au fost adoptate sancțiuni împotriva mai multor oficiali din Myanmar pentru represiunea din ţară de după lovitura de stat. Printre cei sancționați se numără șeful juntei aflate la putere, generalul Min Aung Hlaing, președintele Comisiei electorale, dar și alți nouă înalți gradați ai forțelor armate.

Decizia a fost luată la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE de la Bruxelles.

Sancţiunile constau într-o interdicţie de a se deplasa în UE sau de a tranzita teritoriul comunitar, precum şi într-o îngheţare a bunurilor sau a resurselor lor în UE, se menţionează în declaraţia oficială publicată de Consiliul UE, potrivit Agerpres.

Acestea sunt primele sancțiuni pe care Uniunea Europeană le-a luat împotriva juntei militare din Myanmar instalate la putere printr-o lovitură de stat.

Peste 250 de persoane au fost ucise în timpul protestelor din Myanmar

De la lovitura de stat de la 1 februarie care a înlăturat-o de la putere pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, peste 2.600 de persoane au fost arestate şi circa 250 ucise, potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţii politici (AAPP). Bilanţul victimelor ar putea fi însă şi mai mare, subliniază această organizaţie locală de apărare a drepturilor omului.

În Myanmar, conexiunile de internet mobile au fost tăiate, precum şi mai multe reţele wi-fi, în prezent fiind disponibile numai ziarele de stat. Media locale independente, precum Mizzima, au avut licenţele revocate.

La Mandalay, capitală culturală şi al doilea oraş al ţării, manifestanţii, printre care şi profesori, au defilat în număr mare luni, înainte de răsăritul soarelui, unii agitând pancarte prin care cereau ONU să intervină. Opt persoane au fost ucise duminică şi circa 50 rănite în acest oraş, a declarat pentru AFP o sursă medicală.

Pentru a protesta împotriva brutalităţii represiunii, un grup de medici din Mandalay a organizat o “manifestaţie de pancarte” aliniate în stradă ca protestatari virtuali, a relatat media independentă Voice of Myanmar. Călugării au organizat şi ei o manifestaţie similară.

Junta nu a reacționat cu privire la sancțiuni
Deși numărul condamnărilor internaționale crește, junta nu a reacționat până acum cu privire la sancțiunile impuse de alte state.

Înainte de sancţiunile decise de UE, SUA şi Marea Britanie au luat măsuri punitive.

Vecinii Myanmar au ridicat şi ei vocea în cadrul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), care de obicei nu se amestecă în afacerile unui stat membru.

Indonezia şi Malayezia au făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgenţă a celor zece ţări din ASEAN pentru a discuta despre criza din Myanmar. Ministrul de externe singaporez, Vivian Balakrishnan, începe luni în Brunei, care prezidează în acest an ASEAN, un turneu în cadrul căruia va avea vizite în Malayezia şi Indonezia.

Grupul francez de electricitate EDF a anunţat duminică suspendarea unui proiect de baraj hidroelectric în Myanmar, o investiţie de 1,51 de miliarde de dolari în statul Shan (est), în urma loviturii de stat, o decizie salutată de ONG-urile Info Birmania şi Justice for Myanmar.