Uniunea Europeană
IT&C

Uniunea Europeană reglementează pentru prima dată Inteligența Artificială / Acordul politic a fost negociat aproape 35 de ore

Uniunea Europeană a convenit asupra unei legislații la nivel global pentru reglementarea Inteligenței Artificiale, în urma unor discuții între statele membre și Parlamentul European desfășurate pe parcursul a trei zile, relatează Agerpres. Sistemele de IA care vor interacționa cu oamenii trebuie să informeze utilizatorul că se află în contact cu o mașină, prevede legislația.

Uniunea Europeană acord politic cu privire la text ar trebui să promoveze inovarea în Europa și să limiteze posibilele abuzuri ale tehnologiilor avansate.

Istoric! UE devine primul continent care a stabilit reguli clare pentru utilizarea IA”, spunea acum 2 ani, comisarul european Thierry Breton, la prezentarea proiectului.

Ultima rundă de negocieri a durat 35 de ore

Acordul politic la care s-a ajuns vineri seara va trebui completat de o muncă tehnică în vederea finalizării textului.

„Vom analiza cu atenţie compromisul găsit astăzi şi ne vom asigura în următoarele săptămâni că textul păstrează capacitatea Europei de a-şi dezvolta propriile tehnologii de inteligenţă artificială şi îi păstrează autonomia strategică”, a declarat ministrul francez al Digitalului, Jean-Noël Barrot.

Daniel Friedlaender, managerul pentru Europa al CCIA, unul din principalele sale lobby-uri, a declarat că „viteza pare să fi prevalat asupra calităţii, cu consecinţe potenţial dezastruoase pentru economia europeană”.

El a adăugat că acum este nevoie de o „muncă tehnică” pentru detaliile cruciale.

În urma discuțiilor se vor impune reguli pentru asigurarea calității datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și pentru a vedea dacă este încălcată legea privind drepturile de autor. În același timp, dezvoltatorii trebuie să asigure că sunetele, imaginile și textele realizate sunt ușor de identificat ca fiind artificiale.

Regulile vor fi aplicate, în mare parte, sistemelor considerate cu un „risc ridicat”, adică cele folosite în domenii precum infrastructura critică, educaţia, resursele umane sau aplicarea legii.

Sistemele vor fi supuse unor noi obligații, printre care asigurarea unui control uman asupra maşinii, întocmirea unei documentaţii tehnice sau chiar stabilirea unui sistem de gestionare a riscurilor.

blank