Unitatea
Actualitate

Unitatea de elită a SUA trimisă să apere România. Simulări de război la frontiera cu Ucraina

Unitatea diviziei 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO condusă de americani, arată jurnaliștii CBS într-un reportaj realizat la Kogălniceanu.

Unitatea de infanterie ușoară, a Statelor Unite alr Americi supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să fie gata de luptă în câteva ore.

CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, cu un elicopter Black Hawk pentru o călătorie de o oră până la marginea teritoriului NATO – la doar aproximativ trei mile de Granița României cu Ucraina.

Din momentul în care președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, forțele sale au avansat spre nord, spre Peninsula Crimeea, o regiune ucraineană asupra căreia Moscova a preluat ilegal controlul în 2014. De mai bine de șapte luni, trupele ruse au a încercat să împingă frontul de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, cu scopul de a captura orașele-port cheie ucrainene Mikolaiv și Odesa.

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainean la mare, lăsând țara și forțele sale militare fără ieșire la mare.

Această amenințare, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă divizia de asalt aerian din America, cu echipamente grele.

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de sol NATO”, a declarat Lubas pentru CBS News. „Aducem o capacitate unică de asalt aerian… Suntem o forță de infanterie ușoară care protejează avioanele noastre”

Întorcându-se spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, elicopterul Black Hawk cu jurnaliști a aterizat într-un loc unde trupele americane și române făceau un exercițiu comun de asalt aerian și terestru.

Exercițiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță.

În total, aproximativ 4.700 de soldați de la unitatea 101-a Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocați pentru a întări flancul estic al NATO.

blank