Ungaria
International

Ungaria se întoarce împotriva Rusiei. Va sprijini financiar Ucraina cu sute de milioane de euro

Deși încă de la începutul războiului, Ungaria, s-a poziționat de partea Rusiei, acum țara sa nu mai are de ales și trebuie să se conformeze condițiilor impuse de Uniunea Europeană și să sprijine astfel Ucraina în lupta ei împotriva invadatorului rus.

Ungaria va furniza un ajutor financiar Ucrainei, în valoare de 187 de milioane de euro, reprezentând contribuția sa la pachetul de sprijin al UE pentru Kiev de anul viitor, în valoare de 18 miliarde de euro. Anunțul vine ca urmare a presiunilor puse de Uniunea Europeană asupra Ungariei, care face parte din UE, dar acționează adesea împotriva ei și mai mult în favoarea Rusiei.

Ungaria a acceptat să sprijine financiar Ucraina

Anunțul a fost făcut de Guvernul premierului Viktor Orban, menționând că Ungaria doreşte să-şi plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că o va achita bilateral şi nu prin credite comune ale UE.

„Guvernul continuă să-şi respecte angajamentul de a lua parte la sprijinul financiar pentru Ucraina, ţară cuprinsă de război. Aşadar, guvernul cere ministrului finanţelor să se asigure furnizarea a 187 milioane de euro care vor fi partea Ungariei din cele 18 miliarde de euro care vor fi acordate Ucrainei”, se arată în decretul guvernamental publicat miercuri la Budapesta.

Documentul semnat de premierul ungar mai prevede o întâlnire a ministrului de externe Peter Szijjarto cu oficiali ucraineni, în vederea încheierii unui acord necesar pentru furnizarea asistenţei financiare Kievului.

Uniunea Europeană va sprijini Ucraina financiar, însă fondurile trebuie înapoiate în 35 de ani. Banii vor fi luați de pe piețele de capital. Propunerile pentru pachetul financiar trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE, iar Budapesta a anunţat că nu va lua parte la împrumutul comun al UE, potrivit Agerpres.

Viktor Orban, gest sfidător la adresa Ucrainei

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban s-a poziționat încă de la început de partea lui Putin. El a criticat adesea sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei, catalogându-le drept o politică „primitivă în execuţie şi catastrofală în efect”.

Recent, premierul ungar a apărut cu un fular la gât pe care era desenată harta Ungariei Mari. La acest gest sfidător, consilierul lui Zelenski a reacționat și l-a numit pe Orban o amenințare la adresa securității internaționale.

„Războaiele sângeroase încep cu același scenariu: micii lideri încep să viseze la Marile Imperii. Oricine dorește să aibă puncte politice în secolul 21, parazitând traume istorice, reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale. Lecțiile neînvățate din istorie se repetă. Chiar și în maghiară”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

blank