Ungaria ne-a luat fața!
Actualitate

Ungaria ne-a luat fața! Umilință supremă pentru România. E dezastru

Suntem plătiți cel mai prost din Uniunea Europeană. România, alături de Bulgaria și Ungaria, se află la coada clasamentului când vine vorba de costul orar mediu al forței de muncă. Datele în acest sens au fost furnizate de Eurostat.

Vești proaste pentru români. Țara noastră se află la coada clasamentului atunci când vine vorba de costurile orare ale forţei de muncă.

Costul orar mediu al forţei de muncă în UE era de 28,9 euro în 2020. Cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în Bulgaria şi România. Aceste cifre se regăsesc în datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în 2020 în Luxemburg (47,7 euro), Danemarca (45,7 euro) şi Belgia (40,5 euro).

Cel mai scăzut cost orar al forței de muncă

Cele mai scăzute sunt în Bulgaria (6,6 euro), România (8,2 euro) şi Ungaria (9,8 euro).

Cel mai ridicat nivel, înregistrat în Luxemburg, este de 7,3 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria, în timp ce în 2016 cel mai ridicat nivel, înregistrat în Danemarca, era de 9,5 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria.

Disparitățile sunt semnificativ mai reduse când vine vorba de costul orar mediu al forţei de muncă exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS). Acest indicator variază de la 11,9 în Bulgaria la 36,1 în Luxemburg.

Uniunea Europeană include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

România, printre țările cu cele mai mari creșteri ale costului privind mâna de lucru

În luna septembrie, tot Eurostat a dezvăluit că România se află printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale costului privind mână de lucru. Mai exact, potrivit datelor oferite de biroul de statistică al Uniunii Europene, în al doilea trimestru din 2022, costurile orare cu forța de muncă au crescut cu 4,0% în zona euro și cu 4,4% în UE, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

Cele două componente principale ale costurilor forței de muncă sunt salariile și sporurile și costurile nesalariale. În zona euro, salariile & retribuțiile pe oră lucrată au crescut cu 4,1%, în timp ce componenta nesalarială a crescut cu 3,8% în al doilea trimestru al anului 2022, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 11,7% în perioada aprilie-iunie 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 10,9%.

blank