Ungaria, ajutor nesperat pentru România! Anunțul venit chiar
International

Ungaria, ajutor nesperat pentru România! Anunțul venit chiar acum care ne ajută enorm

Comunitatea de români din Ungaria consideră că aderarea României la Spațiul Schengen ar îmbunătăți relațiile cu Ungaria și ar stimula relațiile economice, dar și buna colaborare dintre România și Ungaria.

Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) consideră că aderarea României la Spaţiul Schengen ar stimula şi mai mult relaţiile dintre români şi maghiari, care se află acum la „un nivel fără precedent”. ATRU a reiterat că ţara noastră a aşteptat mai mult de 10 ani un răspuns favorabil, deşi de mult timp întrunește toate criteriile de aderare.

Aderarea României la Schengen ar schimba percepţia asupra frontierei

Preşedintele ATRU, Gheorghe Cozma, a afirmat, luni, 5 decembrie, că aderarea României la Spațiul Schengen „ar uşura naveta zilnică” pentru mii de români care locuiesc în Ungaria, însă muncesc în România sau copiii acestora studiază în ţara noastră. În același timp, acest lucru ar stimula mediul de afaceri dintre cele două țări.

„Spaţiul Schengen este una dintre cele mai concrete realizări ale Uniunii Europene. Intrarea României în acest spaţiu de liberă circulaţie, deşi a îndeplinit toate cerinţele, este amânată de peste zece ani. Aderarea ar schimba percepţia asupra frontierei. România şi Ungaria au interese comune ca parteneri strategici, ca state vecine, ca membri UE şi NATO. Din acest motiv, dar şi din alte motive, oamenii din ambele părţi ale frontierei au o relaţie bună. Raportul dintre cele două state este definit de o strânsă interdependenţă.”, a relatat Gheorghe Cozma.

Cetăţenii români din jurul graniţei se stabilesc în localităţi vecine din Ungaria
Acesta a subliniat că România este a patra cea mai importantă

„În România activează peste 12 mii de societăţi comerciale maghiare şi sunt peste 6.000 de societăţi mixte româno-maghiare în Ungaria. Dacă ne uităm la viaţa de zi cu zi, cooperarea a atins niveluri fără precedent, iar aceste tendinţe ar putea fi stimulate şi mai mult de integrarea României în Spaţiul

Liderul a mai evidențiat faptul că în ultimii ani „numărul de nopţi de cazare rezervate de călătorii români a crescut cu 60%”, în timp ce mulți „cetăţeni români din jurul graniţei se stabilesc în localităţi vecine din Ungaria şi fac naveta în România în fiecare zi”.

„Integrarea ar uşura naveta zilnică, nu ar trebui să se mai stea la frontieră pentru control.”, a evidențiat Gheorghe Cozma. Conform informațiilor prezentate de ATRU, în Ungaria există o comunitate în jur de 36.000 de români, concentrată în localităţi apropiate graniţei cu România.
Schengen datorită mobilităţii.”, a adăugat preşedintele ATRU.
piaţă de export pentru Ungaria.

blank
blank