Medical

Unde poți face cursuri de asistent medical și care sunt prețurile

Oferta de locuri de muncă pentru asistenți medicali este în creștere de câțiva ani la nivel mondial. Raportul Consiliului Internațional al Asistenților Medicali constată că este printre cele mai căutate meserii în pandemie, 90% dintre îngrijiri fiind efectuate de către aceștia. Acest lucru a făcut ca nevoia de asistenți medicali să crească considerabil, angajatorii recrutând personal medical calificat la nivel global și oferind pachete salariale atractive.

 

În același timp, pentru tinerii sau persoanele care nu știu exact ce job să urmeze, este o meserie ce poate aduce satisfacție și împlinire personală. În prezent, există o ofertă bogată de joburi de asistenți medicali, atât în țară, cât și în străinătate.

 

Ce presupune jobul de asistent medical

 

Meseria de asistent medical presupune lucrul în spitale de stat, clinici private sau la domiciliu și implică grija față de cei bolnavi sau care au nevoie de asistență medicală. În România, există mai multe calificări în acest domeniu: asistent medical generalist, asistent farmacie, balneofiziokinetoterapie, radiologie, etc.

 

Majoritatea asistenților dețin calificarea de asistent medical generalist, acesta fiind persoana care se ocupă cu asistarea medicului la efectuarea investigațiilor, administrarea tratamentelor, monitorizarea pacienților, intervenții în situații de urgență, precum și majoritatea sarcinilor pe care le observi la un asistent medical în spitale și clinici.

Cum poți deveni asistent medical generalist și care sunt costurile

 

Pentru a deveni asistent medical generalist, în România ai opțiunea de a face o facultate sau o școală sanitară postliceală. Durata studiilor este de 4 ani în cazul unei facultăți de profil sau de 3 ani în cazul unei școli sanitare postliceale. Poți urma cursurile unei școli postliceale și în timp ce lucrezi, fiind o variantă preferată de majoritatea celor care vor să schimbe domeniul profesional în timp ce încă se concentrează și pe jobul actual.

 

Costurile de școlarizare pentru a deveni asistent medical, precum și timpul investit în acest demers, diferă în funcție de varianta aleasă. O opțiune potrivită mai mult tinerilor absolvenți de liceu sunt facultățile de asistență medicală din cadrul universităților de medicină. Cursurile acestor facultăți au prețuri de la 3.500 lei / an (Universitatea Ovidius, Constanța) până la 8.000 lei / an (la Universitatea Carol Davila din București). De obicei, admiterea constă într-un examen la biologie și chimie sau fizică.

 

Varianta unei școli sanitare postliceale este mai potrivită pentru cei care vor o reconversie profesională. În România, sunt peste 100 de școli postliceale, cu durata de 3 ani și prețuri care  sunt în medie de 3000-3500 lei. Acestea au filiale în toate orașele principale din țară.

 

O altă opțiune preferată de cei care vor să lucreze în domeniul sanitar, mai rapidă, este meseria de infirmier. De obicei, cursurile pentru această calificare durează mai puțin (720 de ore în cazul cursurilor organizate de Crucea Roșie) și au prețuri în jur de 1000 lei.

 

Foto: Pexels.com