Redactorul-șef al celui mai important ziar din Germania a lansat un atac nimicitor la adresa guvernului comunist de la Beijing, vizându-l direct pe președintele Xi Jinping, pentru eșecul în criza coronavirusului.

Julian Reichelt, redactorul-șef al Bild, i-a scris lui Jinping că „ambasada ta la Berlin mi-a adresat o scrisoare deschisă, după ce am cerut, în ziarul nostru, Bild, ca statul chinez să plătească pentru drama economică pe care a pricinuit-o pandemia coronavirusului la nivel global”.

Reichelt a scris, potrivit jpost.com: „Tu (Jinping), guvernul tău și savanții tăi știau de ceva timp că noul coronavirus este foarte contagios, dar ați lăsat lumea în neștiință de cauză. Experții tăi nu au răspuns când cercetătorii occidentali i-au rugat să spună ce se petrece în Wuhan. Ați fost prea mândri și naționaliști ca să spuneți adevărul, ați simțit că este o rușine națională”.

„Conduceți prin supraveghere. Nu ai fi președinte fără supraveghere. Monitorizezi totul, fiecare cetățean, dar refuzi să monitorizezi piețele de fructe de mare din țară. Închizi orice ziar și site critic la adresa regimului, dar nu tarabele care vând supă de liliac. Nu doar că îți spionezi oamenii, ci îi pui în pericol, ca și pe restul lumii!”

Gazetarul a mai scris că „supravegherea în masă este o negare a libertății. O națiune care nu e liberă nu e creativă. O națiune care nu e inovatoare nu poate inventa nimic. De aceea țara ta este campioană mondială la furtul de proprietate intelectuală”.

„China se bucură de invențiile altora, în loc să inventeze ceva”, a scris Reichelt. „Motivul pentru care China nu inovează: nu îi lași pe tinerii din țară să gândească liber. Cel mai „notabil” export al Chinei este coronavirusul”

Citeste si...
Primarul din Vatra Dornei vorbeste în parabole, nefericit alese, despre...coronavirus

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a ambasadei chineze la Berlin, Tao Lil, a publicat o scrisoare deschisă în Bild: „Am citit materialul vostru despre pandemia de coronavirus în general și presupusa vină a Chinei, în particular. Dincolo de faptul că este nefiresc să acuzați o țară pentru o pandemie care afectează întreaga lume și apoi să prezentați o poveste despre așa zisa datorie a Chinei față de Germania, articolul ignoră elemente esențiale”.

Aceasta a adăugat: „Am primit la cunoștință că numeroase țări care se luptă acum cu noul coronavirus au avut timp să se pregătească pentru momentul în care patogenul va trece granița, după ce China a anunțat pandemia către OMS”.

„Ce le transmiteți văduvelor celor uciși de Covid-19?”

Redactorul-șef de la Bild a citat un articol din Washington Post, în care se arată: „Laboratoarele voastre din Wuhan au studiat coronavirusurile în lilieci, dar nu au respectat nicio măsură de siguranță. De ce laboratoarele voastre toxice nu sunt la fel de sigure ca închisorile politice? Puteți explica asta pentru văduvele, fiicele, fiii, soții, părinții victimelor de coronavirus din toată lumea?”

Mesaj dur pentru Xi Jinping: Coronavirusului, sfârșitul tău politic!

Gazetarul german a concluzionat: „În țara ta, oamenii vorbesc în șoaptă despre tine. Puterea ta este tot mai mică. Ai creat o Chină fără pic de transparență. Înainte de Corona, China era cunoscut drept un stat supravegheat non stop. Acum, China este statul supravegheat non stop care a infectat lumea cu o boală mortală. Asta este moștenirea ta politică. Coronavirusului este sfârșitul tău politic!”