O coloană de transportoare blindate ale Armatei Române, care participau la un exervicțiu multinațional în Germania, a fost oprită de poliștiștii rutieri pe o arteră din Germania, după ce ar fi văzut scurgeri de lichid, a informat, miercuri, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

O coloană de transportoare blindate tip TAB B33 „Zimbrul” aparținând Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților” – care a participat la exercițiului multinațional „Green Griffin 21”, organizat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie în poligonul Klientz din Germania – însoțită de echipaje ale Poliției Militare Germane, pe timpul executării, în cadrul tactic, a unui marș pe roți spre locația de desfășurare a unei etape a exercițiului, la intrarea în localitatea Brandenburg, a fost oprită de către poliția rutieră germană, pentru motivul că un transportor blindat avea scurgeri de material lichid, a a transmis MApN.

Potrivit instituției, verificările tehnice efectuate atât la plecare în cursă, cât și după sesizarea primită, au exclus posibilitatea scurgerilor unor lichide de natură petrolieră (combustibil sau ulei).

„Lichidul scurs pe carosabil a fost identificat ca fiind apă pluvială provenită de la precipitațiile abundente căzute pe timpul desfășurării exercițiului care, în scurgerea normală, a angrenat ușoare reziduuri de natură petrolieră depuse în timp pe circuitul de drenaj al transportoarelor. Aceste scurgeri au fost curățate de către pompierii germani, cu autospeciale destinate acestui scop”, a anunțat MApN.

Ca măsură suplimentară de precauție, coloana de blindate nu a continuat deplasarea pe roți, tehnica fiind îmbarcată pe trailere și transportată către locul de dispunere din poligon, unde au continuat activitățile prevăzute în planul exercițiului.

Astfel, pentru a preveni asemenea incidente, la nivelul Forțelor Terestre s-au dispus măsuri pentru executarea de verificări suplimentare la tehnica militară participantă la misiuni și exerciții.

11 misiuni în teatre străine
Detaşamentul Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, din Bistrița, a fost desemnat să participe la exerciţiul multinaţional „ Green Griffin 21”, iar la finalului lunii septembrie, Forțele Terestre Romîne anunțau, pe Facebook, că a început în forţă instrucţia în poligonul Klietz din Germania.

Militarii Armatei Române au desfăşurat o serie de exerciţii într-un scenariu tactic complex, care include acţiuni ale unor detaşamente de forţe terestre, forţe aeriene şi forţe speciale, iar prezenţa militarilor români, alături de parteneri din Germania, Olanda şi Statele Unite ale Americii, în cadrul acestor acţiuni este destinată să crească nivelul de interoperabilitate şi totodată să armonizeze procedurile proprii cu cele ale altor armate NATO, potrivit sursei citate.

Batalionul 812 Infanterie a fost înfiinţat în 1 martie 1995, la Dej. Începând cu 1 august 1995, a fost dislocat la Bistriţa. De la înfiinţare şi până în prezent, unitatea a îndeplinit 11 misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Irak şi Afganistan.