Putin și adepţii săi au crezut că ar fi posibil să ocupe Ucraina în trei zile
International

Un terorist la Kremlin. A fost o vreme când Putin și adepţii săi au crezut că ar fi posibil să ocupe Ucraina în trei zile

A fost o vreme când Putin și adepţii săi au crezut că ar fi posibil să ocupe Ucraina și să-i răstoarne guvernul legitim în trei zile. Previziunea a eșuat, deoarece armata rusă avea picioare de lut, subminată fiind de incompetența și corupția regimului.

Apoi a venit momentul în care autocratul Putin a crezut că ar fi posibil să șantajeze democrațiile europene folosind gazele naturale și astfel să frâneze ajutorul militar și financiar destinat ucrainenilor. Până la noi ordine, socotelile au ieșit prost.

A sosit, însă, timpul ca noul „ţar” să manifeste un dispreț absolut față de viața umană, recurgând la tactici teroriste (tot ce făcuse până acum în Cecenia sau în Siria), fără a face distincția între țintele militare și cele civile. Și dacă europenii nu vor muri de frig, așa cum a anunțat el cu o aroganţă fără rost, altfel stau lucrurile pentru ucraineni, scrie jn.pt/opiniao.

După cum a avertizat Organizația Mondială a Sănătății în aceste zile, rețeaua de electricitate ucraineană și alte infrastructuri civile vitale pentru supraviețuirea populației sunt ţinta unei distrugeri sistematice. Milioane de oameni nu au cum să se încălzească, într-un moment în care se anunță temperaturi negative. Spitalele nu au lumină sau apă pentru a funcționa (pe lângă faptul că au fost ținta directă a 703 atacuri cu bombă rusești).

Război în Ucraina

Directorul european al OMS are dreptate în tot ce spune. De la acuzația potrivit căreia Putin și călăii săi încalcă drepturile omului și legile războiului, până la apelul de a se pune capăt acestui război. Dar nu este mai puțin adevărat că, cu fiecare zi care trece, cu fiecare atac rusesc asupra unor ținte civile, cu fiecare val de rachete asupra infrastructurii civile, cu fiecare pas rusesc spre barbarie, posibilitatea păcii este mai îndepărtată.

Este nevoie de pragmatism, se spune în Occident. Corect, dar este nevoie și de decență. Există din ce în ce mai multe voci care se concentrează asupra nevoii de a găsi o soluţie pentru război. Inclusiv cei care merg în Ucraina și asistă, la prima mână, la valul de distrugere și de moarte provocat de hoardele lui Putin. Dar dacă nu este aceasta dorinţa ucrainenilor, nimeni nu-i poate forța să negocieze cu un terorist. (Rador)

blank