Putin
International

Un tânăr rus, despre drama prin care trece: „Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

La scurt timp după anunțul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind decretarea mobilizării parțiale în Federaţia Rusă, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan, potrivit The Guardian.

Rusia fierbe după ce liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială a populației.

Tânărul a declarat că va fugi din ţară, cu toate că soţia sa este însărcinată şi va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un „ucigaş”.

„Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş într-un război la care nu vreau să particip”, a evocat bărbatul.

Oleg, în calitate de sergent rus în vârstă de 29 de ani aflat în rezervă, a susținut că a ştiut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, dar cu toate acestea a sperat că nu va fi obligat să lupte în războiul provocat de liderul rus.

„M-a durut inima când am primit chemarea. Dar ştiam că nu am timp să disper”, a spus acesta, potrivit The Guardian. La aflarea veștii, Oleg și-a făcut bagajul şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul.

„Voi trece cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

„Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat acesta, făcând referire la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă pentru că fug de mobilizare.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara. Potrivit noii legi, soldații ruși vor primi 10 ani de închisoare dacă se predau voluntar sau dezertează.