Companiile din întreaga lume încep în fiecare zi o nouă căutare a instrumentului perfect. Astfel, mulți continuă să aibă aceeași dilemă: să cumpere sau să dezvolte un software?

Faci parte din grupul care nu a decis încă ce opțiune este cea mai potrivită pentru afacerea sa? Ce zici dacă îți spunem că software-ul comercial te poate ajuta să îți atingi toate obiectivele? Iată câteva motive puternice pentru a investi într-un software comercial.

Factori pe care ar trebui să îi iei în considerare înainte de a cumpăra sau dezvolta software-ul

Ambele două opțiuni ( cumpărarea sau dezvoltarea) sunt avantajoase pentru  afacerea ta. Cu toate acestea, beneficiile pe care le pot avea ambele inițiative nu depind de ele însele. Ele sunt determinate de caracteristicile companiei tale.Ținând cont de aceste aspecte, dacă ceea ce îți dorești este să iei o decizie care să te ajute într-adevăr să îndeplinești obiectivele afacerii tale, este important să iei în considerare câțiva factori importanți:

De ce ai nevoie de acest instrument?

Pentru a găsi software-ul cel mai potrivit pentru compania ta,  trebuie să analizezi în profunzime caracteristicile afacerii tale și să stabilești obiective clare. Pornind de aici, poți acorda prioritate funcționalităților instrumentului în funcție de gradul său de importanță. Dacă după efectuarea evaluării, ajungi la concluzia că există una care poate acoperi cel puțin 80% din funcțiile de care compania ta are nevoie, atunci este indicat să iei în considerare achiziționarea instrumentului respectiv.

Care sunt limitele bugetului tău?

Dezvoltarea unei soluții software personalizate îți poate oferi mai multe avantaje, cum ar fi folosirea unui instrument personalizat. Cu toate acestea, costurile de dezvoltare sunt de obicei destul de mari. Așadar, pentru a lua cea mai bună decizie, de fiecare dată când evaluezi opțiunea de a cumpăra sau dezvolta, este vital să ții cont de cantitatea de resurse pe care ești dispus să o investești pentru a-ți achiziționa instrumentul.

Dacă pentru a-ți permite dezvoltarea unui software personalizat, trebuie să iei din resursele ce revin altor departamente valoroase pentru afacerea ta, atunci cel mai bine este să alegi un software comercial cu licență.

Cât timp ai?

O altă întrebare esențială pe care trebuie să ți-o pui este cât de urgentă este achiziționarea unei soluții software. În funcție de răspuns, poți decide dacă afacerea ta își poate permite să aștepte o soluție software adaptată.

Este important să ții cont de faptul că dezvoltarea aplicațiilor poate dura în medie între 18 luni și 2 ani. Deci, dacă obiectivul afacerii tale este de a începe operațiunile într-o perioadă scurtă de timp, dezvoltarea personalizată nu este cu siguranță în interesul tău.

Ai suficient personal?

Poate că existența a unu sau doi programatori talentați îți va oferi încrederea necesară pentru a începe proiectul de dezvoltare a propriei aplicații. Cu toate acestea, încearcă să țină cont de faptul că, indiferent de nivelul de expertiză, cu cât este mai mic grupul de persoane dedicat acestui proiect, cu atât va dura mai mult realizarea sa. În plus, în acest context, presiunile cauzate de necesitatea îndeplinirii termenelor stabilite pot face ca lucrarea finală să fie incompletă sau să conțină erori.

În cazul software-ului comercial, cât de fiabil este furnizorul?

Achiziționarea unui software comercial poate, de asemenea, să prezinte anumite provocări care depășesc tehnologia instrumentelor. Pentru a avea parte de satisfacție totală din partea software-ului pe care îl alegi, trebuie să te asiguri că furnizorul oferă anumite servicii esențiale, cum ar fi:

  • Sfaturi de expertiză;
  • Consultanță pre-vânzare;
  • Suport post-implementare;
  • Garanția calității produselor;
  • Instruire în utilizarea instrumentului.

Dacă după luarea în considerare a factorilor de mai sus, încă nu ai decis dacă este mai bine să cumperi sau să dezvolți, îți oferim câteva argumente care te-ar putea ajuta să cumperi un produs care este deja gata:

  • Rentabilitate;
  • Disponibilitate;
  • Adaptabilitate;
  • Încredere;
  • Cele mai bune practici.

De asemenea, te sfătuim ca pe lângă un software comercial să îți achiziționezi și un soft de gestionare a bugetului, care îți permite să faci scenarii bugetare în perioade de criză.

Totodată, îți recomandăm să descoperi ce este și cum poți obține semnătura  electronică accesând linkul https://www.colorful.hr/semnatura-electronica-ce-este-si-cum-o-poti-obtine/, având în vedere că aceasta este o necesitate în procesele birocratice.