Un sistem
Sport

Un sistem de detectare a coronavirusului în aer va fi folosit la Jocurile Olimpice de la Beijing. Cum funcționează

Un grup de experţi chinezi a dezvoltat un sistem de detectare a virusului în aerosoli, care activează Un sistem de alarmă în cazul în care coronavirusul este găsit în aerul unei încăperi.

Un sistem va fi folosit la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, au anunţat joi organizatorii evenimentului, citaţi de EFE.

În cursul unei conferinţe de presă, Comitetul de organizare a explicat că va garanta “siguranţa” JO 2022 cu progrese tehnologice ce vor fi aplicate inclusiv pentru dezinfectare, care vor cuprinde tehnici de nanofiltrare pentru sistemele de tratare şi răcire a apei din locaţiile Jocurilor.

În cazul Centrului Wukesong, care va găzdui competiţiile de hochei pe gheaţă, vor fi folosiţi roboţi cu spray-uri dezinfectante.

Scopul Beijingului este acela de a preveni ca Jocurile Olimpice, care vor debuta pe 4 februarie, să se afle la originea unui nou focar de coronavirus în China, ţară ale cărei autorităţi au făcut din politica de toleranţă zero faţă de Covid-19 unul dintre principalele motive de mândrie.

În ciuda măsurilor stricte de prevenţie, trei cazuri de Covid-19 au fost deja detectate în rândul sportivilor care se află în capitala Chinei pentru a participa la probele test sau la concursul olimpic în sine.

Beijingul va fi primul oraş din istorie care organizează atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă. Capitala chineză va găzdui însă doar competiţiile pe gheaţă, în timp ce probele pe zăpadă vor avea loc la Yanqing şi Zhangjiakou, la nord de Beijing.

Tocmai lipsa zăpezii este una dintre principalele preocupări, în condiţiile în care Yanqing şi Zhangjiakou înregistrează în medie doar 20 de centrimetri de nea anual. În aceste condiţii, organizatorii vor utiliza aproximativ 186.000 de metri cubi de apă pentru producerea zăpezii artificiale.

Ca răspuns la temerile că un astfel de consum ar putea afecta, aşa cum a denunţat Greenpeace în urmă cu doi ani, aprovizionarea oraşului Beijing, autorităţile au efectuat un transfer care va împiedica scăderea nivelului apelor subterane în zonă.

În plus, Comitetul de organizare a asigurat că vor fi folosite “cele mai eficiente tunuri de zăpadă din lume”, care vor porni doar atunci când sistemele meteorologice “de înaltă precizie” vor detecta o creştere a temperaturii.

Pe de altă parte, Olimpiada de la Beijing va fi a treia care va beneficia de tehnologie 5G pentru garantarea comunicaţiilor, în condiţiile în care multe dintre interviuri vor trebui ţinute online, pentru că toţi cei care sosesc din străinătate vor rămâne în “bule” ce îi vor ţine izolaţi de restul Chinei.

Pentru a face acest lucru, de exemplu, a fost concepută o platformă de interviuri în “cloud” sau un sistem de camere cu control de la distanţă, pentru a reduce interacţiunile dintre sportivi şi jurnalişti.

În ultimele săptămâni, corespondenţii străini din China au denunţat “lipsa de transparenţă şi claritate” a organizaţiei, susţinând că au fost ”în mod constant” perturbaţi în desfăşurarea activităţii lor.