Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, amână procedura de selecție a procurorului european care va reprezenta România în Parchetul UE pentru că OUG 8/2019 va fi modificată în Parlament.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu dezvaluie: Toader amână desemnarea procurorului european ca să modifice OUG 8

Fenechiu a spus că printre juriștii din Parlament circulă o întrebare legată de ce se întâmplă dacă procurorul european al României e ales în baza OUG 8/2019 și pe urmă Parlamentul modifică ordonanța.

enatorul PNL Daniel Fenechiu dezvaluie: Toader amână desemnarea procurorului european ca să modifice OUG 8

OUG 8/2019 se referă la procedura de desemnare a candidaților în numele României pentru funcția de procuror european în viitorul Parchet European (EPPO).

Din acest motiv, a spus senatorul PNL, Tudorel Toader ar fi decis să amâne selecția până când OUG 8/2019 va fi tranșată în Parlament.

Potrivit lui Fenechiu, OUG 8 nu respecta standardele europene și Tudorel Toader nu ar vrea să recunoască că a făcut greșeli în ordonanță.

Ministerul Justiției a anunțat miercuri că interviul candidaților din partea României pentru Parchetul European, stabilit inițial pe 22 martie, va fi reprogramat la o dată „ce urmează a fi anunțată”. La selecție s-au înscris 5 procurori: Cătălin Laurențiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach și Daniel Horodniceanu.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.