Sport, Stiri

Un șef de club a luat cea mai jenantă șpagă din fotbalul românesc: MÂNCARE pentru jucători

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ioan Hămbașan, la data faptelor preşedinte al SCM ATCOM – Societate Cooperatistă Meșteșugărească și președinte al clubului de fotbal C.S.U Voința Sibiu, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită. Una dintre șpăgi este mâncare pentru jucătorii echipei CSU Voința Sibiu.

hambasan-vointa-465x390

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

    În cursul anului 2009 şi ulterior, Hămbăşan Ioan, în calitate de preşedinte al SCM ATCOM, a pretins şi primit, în mod eşalonat, cu titlu de mită, de la denunţători, bunuri în cuantum total de 71.239 lei (echivalent 16.567 euro) pe durata a două campionate de fotbal în folosul CSU Voinţa Sibiu, în legătură cu îndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle legale ale inculpatului, respectiv în scopul de a accepta amânarea plaţii chiriei, de a nu recurge la rezilierea contractului de închiriere şi la acţiuni în justiţie pentru evacuare şi recuperarea chiriei restante de la debitorii denunţători.

 

În perioada martie – aprilie 2014, Hămbăşan Ioan, în calitate de preşedinte al SCM ATCOM, a pretins în mod direct suma de 200.000 euro în folos propriu, de la denunţători, în legătură cu neîndeplinirea ori cu efectuarea unui act contrar îndatoririlor sale legale, respectiv în scopul de a derula întreaga procedură de înstrăinare unui imobilul la preţul de 300.000 euro, preţ mult inferior valorii reale a imobilului, şi renunţarea la acţiunile promovate în scopul recuperării debitelor restante.

De unde a început  totul

Procurorii DNA spun că totul începe odată cu promovarea echipei de fotbal CSU Voinţa în primul eşalon din sistemul competiţional fotbalistic din România (Liga 2- 2009/2010 şi Liga 1- 2011/2012 ). Atunci Hămbăşan a fost preocupat de susţinerea acesteia prin implicarea comunităţii sibiene, o parte procedând în mod legal , prin încheierea unor contracte de sponsorizare, alţii fiind determinaţi prin mijloace ilicite.Pe scurt, procurorii spun că Hămbăşan cerea bani pentru club de la administratoarea unei firme, care închiriase un imobil de la SCM ATCOM.

Potrivit interceptărilor, Hămbăşan Ioan era conştient de consecinţele infracţiunii comise :„ Sunt de acord, e o tragedie , da pe mine mă poate aresta. Fac puşcărie pentru chestia asta. Am făcut altceva în afara hotărârii, da?”

Administrator: Acum io nu știu ce-o fost amănunte, da…

Hămbășan: Păi nu…subiectul a fost vizavi de, legat de ălea când o zis după ce-ați luat-o ăla zice…”te ajut cu niște bani”. „OK”. Asta-i

de acum trei ani discuția. Nu mai prea-i ce să desfacem.. Nu știu cât ți-o povestit ție. Nu știu cât ți-o spus. Dac-am zis. „Bă vreau să-mi iau și io o mașină. De un an de zile mă chinui și nu reușesc”. Că „Te ajut!” El atunci la un moment dat o venit cu o …el o luat-o ca glumă sau nu știu că ce-o zis. Zice „ajută-mă să o iau și-ți dau 70.000”. Zic „bă nu că-i iau, când am nevoie vin și-mi dai că nu vreau acum”…și l-am ajutat cu toate. El acum vine și-mi spune, zice „da stai domnule că ți-am dat mâncare de 180.000 de euro”. „Păi stai domnu, una e una și alta…” Adică tu-mi cuantifici mie cu ce m-ai ajutat da eu ce-am, ţi-am cuantificat cineva? Odată cu ce te-am ajutat. Și după aia i-am spus „păi vezi că tu ai să plătești de doi ani de zile-s vreo două miliarde și ceva”, „că io te-am ajutat”. Io am luat din contu Cooperativei și vi i-am dat să vă jucați cu ei. N-am pus dobândă, n-am pus niciodată nimic la ei. Plus de aia cine venea cu un spațiu să ți-l pună…aia cu riscu, io i-arăt procesu verbal și ți-l arăt și ție. Io doamne ferește de ceva îi pentru mine penală chestia. Pentru că în adunarea mea generală s-a dat aprobarea și am dat-o cu condiția să vină cu 250.000 sau 250…n-o venit nimeni cu ăia.

Administrator: Da. Asta știu.

Hămbășan: Da. N-o venit nimeni. Dacă cineva, doamne ferește, să nu dea Dumnezeu că nu este nicio salvare pentru mine. Zici „cum domnule ți-ai permis așa să nu pui în aplicare hotărârea Adunării Generale”. Și am și io câțiva…niciunu. Deci dacă io n-aș fi, ai cuvântul meu de onoare că nimeni de aicea nu-l suportă.

Valoarea meniurilor luate șpagă

Potrivit rechizitoriului DNA, valoarea totală a meselor asigurate de SC NOMA SRL sportivilor de la CSU Voinţa Sibiu pentru perioada de referinţă este de 206.329 lei (din care 111.679 lei reprezintă valoarea meselor asigurate conform comenzilor/meniurilor săptămânale depuse la dosarul cauzei, iar 94.650 lei reprezintă valoarea estimată a meselor asigurate fără a se pune la dispoziţie comenzi/meniuri săptămânale întocmite în acest sens) din care se scade valoarea meselor facturate în sumă totală de 135.090 lei.

 

Potrivit rechiztoriului, rezultă, aşadar, că inculpatul Hămbăşan Ioan a pretins în cursul anului 2009 şi ulterior a primit în mod eşalonat, pe durata a două campionate de fotbal cu titlu de mită de la denunţători bunuri în cuantum total de 71.239 lei ( respectiv 16.567 euro la un curs mediu BNR de 4,30 lei/1 euro) în folosul CSU Voinţa Sibiu, pentru ca, în calitatea de preşedinte al SCM ATCOM, să nu îndeplinească ori să întârzie îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale legale, adică să accepte amânarea plaţii chiriei, să nu recurgă la rezilierea contractului de închiriere şi la acţiuni în justiţie pentru evacuare şi recuperarea chiriei restante.