OMS
Actualitate, Featured

Un român moare de Covid la fiecare 4 minute. OMS a venit să afle de ce nu ne vaccinăm, la un pas de o catastrofă umanitară

Situația de la noi a atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății, OMS ai cărei reprezentanți au avut luni consultări cu responsabilii români pe tema campaniei de vaccinare.

Conform estimărilor OMS, dacă s-ar menține actualul ritm de imunizare, am ajunge la un procent de 70% din populație peste aproximativ 3 ani, tocmai de aceea este nevoie de urgentarea campaniei.

Situația este în continuare foarte gravă și se răsfrânge în primul rând asupra spitalelor, care sunt parcă sub asediu.

Nu mai vorbim deja doar de secțiile ATI, unde nu mai sunt locuri, ci acum pur și simplu unitățile de primiri urgențe sunt pline cu pacienți care așteaptă pe hol să se elibereze un loc la terapie intensivă și, din nefericire, de cele mai multe ori acest loc se eliberează după un deces.

Din cauza ratei mici de vaccinare, în România ar putea apărea o nouă tulpină de Covid

România bate acum record după record. În ultima săptămână am avut 2.399 de morți, adică aproximativ 342 pe zi sau un mort la fiecare 4 minute. Vorbim deci de aproape 2.500 de vieți pierdute în doar 7 zile. Vieți care ar fi putut fi salvate în alte condiții.

Am depășit și recordul la infectări și tot în ultima săptămână am trecut pentru prima dată în această pandemie pragul de 100.000 de noi cazuri. Au fost 101.613 noi îmbolnăviri, mai exact.

Raportat la testare, asta ar însemna că una din 4 persoane testate s-a dovedit a fi bolnavă.

Și cu toate aceste cifre negre este evident că am atras atenția internațională și o lume întreagă se întreabă ce s-a întâmplat la noi de am ajuns atât de aproape de o catastrofă umanitară.

În acest context, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății s-au autosesizat și au cerut consultări cu responsabilii de la noi.

Vârstnicii și femeile, categoriile cel mai puțin vaccinate

Discuțiile avute luni dimineață s-au axat pe numărul mic de vaccinați și pe găsirea unor soluții pentru a crește acoperirea vaccinală.

Potrivit unui comunicat al institutului Național de Sănătate Publică, reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate.

”În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%” – se arată în comunicatul INSP.

În prezent, obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, (prima doză), până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și să vaccineze 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Cu toate acestea, vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbția este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

În ritmul actual, România va reuși în aproape 3 ani să-și vaccineze 70% din populație

În acest ritm, calculele OMS arată că România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății spun că au observat ”o creștere constantă” în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea în România, persoanele cu vârsta sub 50 de ani fiind majoritare.

Cu toate acestea, este nevoie de o campanie mai accentuată de conștientizare a populației în privința beneficiilor vaccinării împotriva Covid-19, astfel că OMS va colabora cu autoritățile române pentru o strategie de comunicare mai bună.

”Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu absorbție redusă. Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul al Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație” – se mai arată în comunicatul INSP.

blank