Cultura, Stiri

Un român, la Săptămâna Modei de la New York

Vineri, Sasha Meret va avea vernisajul expoziţiei de sculptură într-o galerie din New York

Sasha Mewret NY Fashion Week 1

Cunoscutul artist plastic american de origine română Sasha Meret va prezenta vineri, 14 Februarie 2014, în galeria de artă de la ICR NY, o parte dintre cele mai importante lucrări realizate în perioada 2012-2013.

Sasha Meret
Sasha Meret

Expoziţia intitulată “Domestic Ceremonial Artifacts From The Lower Hudson Valley” / “Obiecte ceremoniale din valea de jos a râului Hudson” va cuprinde lucrări de sculptură şi asamblaje realizate în metal, plastic şi lemn.

Majoritatea lucrărilor din acest proiect au fost deja prezentate în cadrul unor expoziţii colective importante desfăşurate la: New York Fashion Week, New York Armory Week, Art Hampton, Art Week San Francisco, Art Basel Miami Week şi Barbarian Art din Zurich.

Sasha Meret - Galeam Avem

Expoziţia lui Meret va fi curatoriată de Tod Thilleman (scriitor, critic de artă, editor), Allan Graubard (scriitor, critic de artă) şi de către scriitoarea Doina Uricariu (director ICR New York), care vor prezenta publicului semnificaţia acestei mega-serii de obiecte rituale selectate din viaţa domestică de zi cu zi şi introduse în ansambluri ceremoniale simbolice.

Expoziţia va fi însoţită de fotografii ale unor lucrări realizate de Sasha Meret şi imagini de la expozţiile internaţionale colective la care a fost invitat, de desenele din atelierul artistului şi sculpturile lui, de-a lungul timpului.

Sasha Meret NY Fashion Week 2

Fără să fie vorba de o retrospectivă cuprinzătoare, expoziţia din galeria ICR NY s-a oprit la direcţiile majore din ultimii ani în care a evoluat arta lui Sasha Meret, un artist de origine română foarte apreciat în Statele Unite ale Americii, Europa şi în ţările din Asia unde a fost invitat să expună.

Sasha Meret - Leo Celestis

Această primă expoziţie deschide o serie de 10 expoziţii personale Sasha Meret ce urmează să fie vernisate în unele dintre cele mai importante galerii de artă din Statele Unite.

Cunoscut prin declaraţiile lui care au acoperire în drumul artistic pe care-l urmează de câteva decenii Sasha Meret are două modele majore în arta mondială a secolului XX, la fel de importante şi în secolul XXI: Paul Klee şi Constantin Brâncuşi. În cazul lui Paul Klee, influenţa creatoare este vizibilă la nivelul sintezelor cromatice şi compoziţiilor policrome, în cazul sculpturii, modelul Brâncuşi se evidenţiază în relaţia dintre materialele folosite, tehnici şi volumetria sculpturilor.

Doina Uricariu si Sasha Meret

Sasha Meret este unul dintre cei mai buni artişti plastici americani de origine română. Născut în 1955, în România, Sasha este licenţiat al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi, după stabilirea la New York (în 1987), a urmat – timp de doi ani – programul de Fine Arts de la Columbia Univerity, specialitate în gravură. Creator cu o activitate laborioasă Sasha Meret a în expus în zeci de galerii internaţionale din: SUA, Japonia, China, Taiwan, Franta, Germania, Olanda, Elveţia, România, Rusia etc. Artistul a avut până în prezent 12 expoziţii personale importante în America, România, dar şi galerii de artă de primplan din Europa, Rusia şi Asia.