Featured, Politic

Un raport MAE arată că vor fi probleme la votul din diaspora

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a cerut un raport urgent privind organizarea alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie în străinătate. Potrivit unui raport al MAE, situația arată sumbru, iar posibilitatea de blocare și de formare de cozi este foarte mare.

Iulian Ivan, responsabil pentru alegerile din diaspora: Mesajele venite de la misiuni au conturat o listă neexhaustivă de posibili factori care pot impieta negativ asupra derulării în cel mai bun mod a procrsului de votare în străinătate. O parte din membrii secțiilor de votare nu sunt acreditați pentru a îndeplini funcția de operatori de calculator,fiind astfel în imposibilitatea de a opera tabletele din secții. Riscul ca unii membri, în special din rândul celor desemnați de partidele politice, să nu se prezinte sau să nu își îndeplinească atribuțiile sau să părăsească birourile secțiilor de votare în timpul procesului electoral. Există, în special în cazul cu număr mic de membri identificați, inclusiv riscul neîntrunirii la momentul deschiderii secțiilor sau la orice alt moment pe parcursul procesului electoral a numărului minim legal de membri pentru funcționarea acestora. În cazul în care fluxul de alegători nu va fi constant în cele trei zile, există posibilitatea de a se crea cozi.

Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare. Lista completă a secțiilor din diaspora, precum și o hartă interactivă a acestora, pot fi consultate pe site-ul MAE.

Vot diaspora alegeri prezidențiale 2019 – program

Votul în diaspora la alegerile prezidențiale 2019 are loc în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie. În prima zi – vineri, 8 noiembrie – românii aflați în străinătate sunt așteptați la cele 835 de secții începând cu ora locală 12:00.

În zilele de 8 și 9 noiembrie 2019, votul în diaspora pentru alegeri prezidențiale 2019 începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în secția de vot, își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Programul secțiilor de votare din diaspora
vineri, 8 noiembrie – orele 12:00 – 21:00;
sâmbătă, 9 noiembrie – orele 7:00 – 21:00;
duminică, 10 noiembrie – vorele 7:00 – 21:00.

 

blank