International

Un profesor apropiat al lui Putin susține că razboiul din Ucraina este o repetiție pentru un conflict de anvergura între Rusia și NATO

Un profesor rus de științe politice a susținut că războiul din Ucraina ar putea fi pur și simplu o „repetiție” pentru un conflict mai mare, permițând armatei Rusiei să testeze și să compare puterea pe care o are cu cea a NATO.

Alexei Fenenko un profesor asociat la școala de politică mondială a Universității de Stat din Moscova și cercetător la Institutul de Studii de Securitate Internațională, a făcut afirmația incredibilă în timpul unui talk show de la postul de televiziune „Russia One” controlat de Kremlin.

„Cred că războiul din Ucraina… este o repetiție pentru un posibil conflict mai mare în viitor. Ne testăm armele comparativ cu cele ale NATO, vom afla cât de mult mai puternice sunt armele noastre decât ale lor”, a spus profesorul, citat de Daily Mail.

„Ar putea fi o experiență bună de învățare pentru viitoarele conflicte”, a adăugat el, înainte ca prezentatorul de talk-show Olga Skabeyeva să intervină: „Este un experiment înfricoșător”.

Declarația ciudată este cel mai recent exemplu al încercărilor Kremlinului de a controla propaganda despre invadarea Ucrainei, în care forțele lui Putin au suferit pierderi uriașe și sunt supuse contraatacuri de-a lungul frontului de est în regiunile Harkov, Donețk și Lugansk.

Comentariul a avut loc în aceeași zi în care un comandant militar rus în retragere a reapărut în emisiune, avertizând oficialii ucraineni să nu subestimeze puterea militară și economică a Rusiei – în ciuda faptului că, în urmă cu doar câteva zile, denigrase trupele lui Vladimir Putin.
Un profesor
Rusia a pierdut o treime din soldați
Potrivit celui mai recent raport al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, 28.700 de soldați ruși au pierit în luptă de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Raportul mai susține că 1.263 de tancuri rusești, 3.090 de vehicule blindate, 204 avioane, 168 de elicoptere și sute de lansatoare de artilerie și rachete au fost distruse în lupte acerbe.

Deși aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent, estimările serviciilor secrete occidentale indică numărul pierderilor de trupe rusești între 7.000 – 15.000 încă de la sfârșitul lunii martie, în timp ce o actualizare a informațiilor de săptămâna trecută de la Ministerul britanic al Apărării a spus că Putin a pierdut până la o treime din soldații săi.

Deși se crede că și Forțele Armate ale Ucrainei au suferit pierderi considerabile, forțele de apărare teritorială bine pregătite și voluntare au fost de atunci întărite prin recrutare și angajamente uriașe de ajutor financiar, instruire și armament din partea țărilor NATO.

În ciuda dovezilor copleșitoare care sugerează că „operațiunea militară specială” a Rusiei nu a mers conform planului, Kremlinul continuă să pună „demilitarizarea Ucrainei” într-o lumină pozitivă.

blank