Actualitate, Featured

Un poliţist din vechea gardă îsi aminteşte cum era programul şi cum erau regulile

Evenimentele din Caracal au readus în atenţie importanţa de poliţist de proximitate sau sectoristul, aşa cum se chema pe vremea comunismului. Reporterul Digi24, a apelat la fost şef de post de Miliţie pentru a afla cum se desfăşura exact activitatea poliţienească înainte de Revoluţie. Plutonierul adjutant şef Ion Georgescu a explicat cum se acţiona în acei ani, care-i erau atribuţiile şi cum infracţionalitatea era prevenită prin implicarea directă a miliţianului în societate.

Un poliţist din vechea gardă fost șef de post comunal de poliție: Nu m-am gândit niciodată că are să ajungă să facă program la poliție. Indiferent de ce oră era, trebuia să mă duc acolo, la eveniment. N-aveai mijloc de transport. Fie că apelam la cineva în comună, care avea mașină, fie că mergeam pe bicicletă.

Era muncă nenormată. Nu era sâmbătă, nu era duminică, nu era…

Nu era cum e acum, opt ore, te duci, n-ai treabă cu nimeni, s-a întâmplat un eveniment nu te deranjează nimeni. Atunci… se întâmpla, trebuia să iei măsuri.

Reporter: Dumneavoastră trebuia să fiți doar în comună?

Ion Georgescu: Da, numai în comună. În comună și să știi în permanență ce se întâmplă și să iei măsuri de prevenire.

Reporter: Zi și noapte?

Ion Georgescu: Da. Să n-ai evenimente, să n-ai probleme. Aveai un eveniment d-ăsta de furturi, trebuia să iei făptașul să-l aduci la post, n-aveai mijloc de transport.

Reporter: Și cum vă descurcați?

Ion Georgescu: Apelam la câte unul cu mașina. Așa era atunci. N-aveai voie să faci nuntă, să fac botez, să fac petrecere în comună.

Reporter: De ce?

Ion Georgescu: N-aveai voie. Că zicea că vine populație, lume și ți-ai făcut prieteni, ți-ai făcut cunoștințe. Nu. Nu era voie. Șeful de post nu avea voie să facă nuntă în comună, botez sau altă petrecere cu invitați. Care era prestigiul meu? Să mă trag de brăcinari cu toți? Nu!

Pe timpul ăla, se punea bază mare pe cunoașterea populației. Trebuia să cunoști populația foarte bine. Preocupări, obiceiuri. Și infractori care erau predispuși la comiterea unor fapte.

O luam din casă în casă și controlam buletinele.

Acum eu n-am văzut aici să vină cineva să mă întrebe: dom-ne, cum te cheamă sau cu ce te ocupi sau ce faci sau nu știu ce.

Reporter: A acționat greșit poliția la Caracal, acum?

Ion Georgescu: Deosebit de greșit!

Reporter: Dacă auzeați că e o răpire, așteptați sau săreați gardul să vedeți care-i treaba?

Ion Georgescu: Păi trebuia să stai să se facă ziuă ca să pot să intru la ăla? Săream gardul și mă duceam acolo să văd ce s-a întâmplat. Intrai, domne, și acționai forțat să vezi ce se întâmplă.

politie, politist, program politie

blank