Un polițist din Austria a fost condamnat la închisoare cu suspendare de 10 luni şi o amendă de 6.000 de euro după ce a postat pe Facebook o fotografie cu o mâncare tradiţională.

Un polițist din Austria a fost amendat cu peste 6.000 de euro. În fotografie se regăseşte o populară mâncare austriacă ce i-a afus o condamnare în virtutea Legii de prohibiţie a nazismului, întrucât ouăle şi găluştele prăjite în tigaie sunt considerate preparatul preferat al lui Hitler.

Un polițist a fost amendat cu peste 6.000 de euro după ce a postat pe Facebook o fotografie cu o mâncare foarte întâlnită!

Tribunalul Regional din Burgenland a decis o pedeapsă de închisoare cu suspendare de 10 luni şi o amendă de 6.300 de euro, luni. Sentinţa poate fi contestată în apel. Potrivit sentinţei, poliţistul în cauză a publicat pe Facebook în 2020 o fotografie de ziua de naştere a lui Hitler, 20 aprilie, însoţită de mesajul următor: „Prânzul de azi! Ouă şi găluşte cu salată verde!”.

În faţa juraţilor, acel poliţist, născut în 1978, a declarat că a distribuit acea fotografie din pură întâmplare pe 20 aprilie. El a negat orice afiliere cu nazismul.

După incident, poliţistul a fost suspendat temporar. Totodată, el a demisionat din Partidul Libertăţii din Austria (FPO), o formaţiune de extrema dreaptă.

Legea austriacă de prohibiţie a nazismului este definită în termeni riguroşi. Ea incriminează nu doar înfiinţarea şi sprijinirea grupărilor neo-naziste, precum şi propaganda specifică şi infracţiunile violente, ci include şi un paragraf-omnibus care interzice anumite activităţi naziste nespecificate.

De altfel, o constănțeancă a primit o amendă de 3.000 de lei pentru că a criticat, pe un grup de Facebook, o doctoriță.

„Haideți să o facem cunoscută pe așa numită Doamna Doctor Pediatru, numele ei fiind ….. Dragi părinți această doctoriță refuză să consulte copii cu febra 39,5 deoarece este obosită că a mai văzut 10 copii înaintea noastră și mă poftește să cobor înapoi jos în urgență că va veni ea peste 1h – 2 h să consulte copilul, arătând că doar pentru febra, copilul nu este urgență. Plus că în afară de mine cu copilul mai era acolo o mămică, tot cu copilul, la care doamna în cauza țipă de zici că mămică respective era cârpă ei, da nu înțelegeți doamna sunt obosită lăsăți-mă în pace că dacă mă enervez nici nu va mai consult copilul. Domana Doctor așa se vorbește cu paciențîi? Dacă nu îți place meseria pe care o faci pleacă din acel spital și lasă pe altcineva capabil”, a scris femeia pe Facebook.

Doctoriță vizată de comentariu a dat-o în judecată pentru aceste cuvinte şi a cerut daune morale arătând că “aspectele menționate de pârâtă în cuprinsul articolului respectiv nu sunt corespunzătoare realității faptice, pârâtă urmărind inducerea în eroare, cu bună știință, a opiniei publice cu privire la modalitatea în care reclamanta înțelege să-și exercite atribuțiile profesionale, în scopul vădit de a-i crea acesteia o imagine negativă în mediul în care își desfășoară activitatea, dar și în comunitatea locală”.