Un ofițer DCCO
Actualitate, Featured

Un ofițer DCCO, despre mexicanul extrădat: Clanul Jalisco Nueva Generacion era de o violență extremă, comparabilă cu a cartelului Sinaloa

Un ofițer DCCO povesteste cea mai violentă grupare de traficanţi de droguri din Mexic a fost destructurată şi cu ajutorul anchetatorilor din România. Unul dintre liderii reţelei, acuzat printre altele de mai multe asasinate, a fost trimis în țara noastră ca să supravegheze un transport de sute de kilograme de droguri, prin Portul Constanţa. Individul a fost prins şi extrădat, iar acum procurorii anunţă destructurarea întregului cartel şi arestarea a 750 de traficanţi.

Mexicanul de 31 de ani era lider marcant al cartelului „Jalisco Nueva Generation”, o rețea extrem de violentă de traficanți de droguri. Era o grupare militarizată, ai cărei membri nu se fereau să își afișeze armamentul.

Un ofițer de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate: „Cartelul era unul dintre cele mai periculoase din Mexic, ca violență, undeva egal cu cartelul Sinaloa. Vorbim despre asasinate de o cruzime extremă, dacă membrii clanului opozant, sau în interior, nu respectau anumite indicații”.

Și mexicanul extrădat este acuzat că ar fi comis mai multe asasinate de-a lungul timpului. În România, individul a ajuns la începutul anului trecut. În martie 2020, el a fost localizat pe teritoriul țării noastre după ce polițiștii antidrog primiseră informația de la Departamentul de Combatere a Drogurilor din Statele Unite.

Mafioții mexicani planuiau să aducă în România, prin portul Constanța, sute de kilograme de cocaină și metamfetamină, care urmau apoi să fie transportate în alte țări din Europa.

Ofițer DCCO: „Rolul cetățeanului mexican extrădat era să supervizize activitățile desfășurate de alți membri ai cartelului, de a confirma efectuarea transportului și de a asigura fluxul de sume de bani necesare continuării activităților infracționale.”

Deși l-au extrădat în vara anului trecut, anchetatorii din România nu au făcut publică informația. În Statele Unite, cercetările erau în plină desfășurare, iar ofițerii de acolo arestau alți 230 de membri ai cartelului. Pentru capturarea liderul rețelei, autoritățile de peste Ocean au pus o recompensă de 10 milioane de dolari.

Operațiunea de destructurarea a cartelului, desfășurată în mai multe țări, a fost numită „Python”. 750 de membri ai grupării mafiote au fost arestați, iar autoritățile au confiscat de la ei 20 de milioane de dolari.


blank