Lugansk
International

Un oficial ucrainean anunță că a început eliberarea regiunii Lugansk în timp ce Putin a oficializat anexarea

Trupele ucrainene fac progrese în regiunea estică Lugansk, până acum controlată aproape în totalitate de ruşi, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al acestei regiuni, Serghei Gaidai, informează France Presse, citată de Agerpres.

”Acum este oficial. Eliberarea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate din mâinile armatei ruse”, a declarat Gaidai într-o înregistrare video postată pe Telegram, fără a preciza numele acestor localităţi.

”Drapelul ucrainean a fost înălţat acolo de forţele armate ucrainene. Noi avansăm datorită forţelor noastre armate”, a subliniat Gaidai.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a recucerit din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.

Potrivit estimărilor ucrainene, forţele ruse controlau în septembrie 98% din provincia Lugansk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că ”zeci de localităţi” au fost ”eliberate doar în această săptămână”, în cele patru regiuni anexate de Rusia: Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.

Şeful statului rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează această anexare, decisă oficial vineri.

blank