Putin
International

Un oficial rus spune că Putin nu-l va lăsa să învingă niciodată pe Volodimir Zelenski

Un deputat rus căutat de poliția britanică pentru uciderea unui fost spion a declarat că Rusia nu va renunța și că Volodimir Zelenski este în pericol. El a mai spus că liderul de la Kiev nu va scăpa de Putin.

Un deputat rus căutat de poliția britanică pentru uciderea unui fost spion la Londra a declarat că Vladimir Putin l-ar putea urmări pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru tot restul vieții. Andrei Lugovoi a declarat că discuția la care a participat în cadrul emisiunii 60 Minutes ar trebui să se intituleze „trebuie să ne căutăm singuri dreptatea”, el adăugând că Zelenski „și cercul său ar trebui să fie primii care să urce pe spânzurătoare”.

„Astăzi i-am atras atenția lui Zelenski că istoria trebuie reamintită”, i-a spus Lugovoi prezentatoarei emisiunii de la Russia 1, Olga Skabeyeva, în timp ce i-a „recomandat” președintelui ucrainean și aliaților săi să citească memoriile lui Pavel Sudoplatov. „Viitorul lor este descris acolo cu precizie. Consider că nu ar trebui să fim timizi în această privință. În viitor, trebuie să îi urmărim în întreaga lumea”, a declarat Lugovoi.

Ce se va întâmpla cu Volodimir Zelenski

Lugovoi a adăugat că este „sigur că au fost date garanții” lui Zelenski și cercului său de către serviciile secrete americane și britanice. „Sunt sigur că în California sau în altă parte, există locuri de adăpost”, a spus el, dar „pentru fiecare dintre ei, indiferent unde intenționează să-și petreacă restul vieții… nu cred că viețile lor vor fi foarte reușite sau norocoase”.
Putin
Filmarea a fost arătată pe Twitter de către Julia Davis, observator al Rusiei, care a scris: „în cazul în care mai aveați îndoieli cu privire la regimul lui Putin”.

Lugovoi este acuzat că l-a ucis pe Alexander Litvinenko, un fost ofițer al serviciilor secrete rusești KGB și, ulterior, al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Litvinenko a murit în 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu-210. O anchetă britanică a concluzionat în 2016 că asasinatul a fost „probabil aprobat” de șeful FSB de atunci, Nikolai Patrușev, și de președintele Vladimir Putin.

În septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Litvinenko, dar Kremlinul a negat tot, potrivit News Week.